ΥΛΙΚΑ
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
-1 Κιλό κιμά ανάμεικτο (μοσχάρι – χοιρινό)
-4 μέτρια κρεμμύδια ξερά
-2 κούπες ρύζι
-Αλάτι –πιπέρι - ρίγανη
-Χυμό ντομάτας
-Ελαιόλαδο
-Μαϊντανός
-1 κύβο knor
-Μαύρα λάχανα
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
-Πλένουμε τα λάχανα, κόβουμε το κοτσάνι, τα ζεματίζουμε σε αλατισμένο βραστό νερό
-Ετοιμάζουμε τη γέμιση
-Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε λίγο
-Προσθέτουμε το κιμά και τσιγαρίζουμε για λίγο ακόμη
-Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύουμε
-Παίρνουμε ένα φύλλο και μ’ ένα κουτάλι παίρνουμε γέμιση τη τοποθετούμε στο λάχανο και τυλίγουμε
-Γεμίζουμε τη κατσαρόλα με στρώσεις από σαρμαδάκια, στη τελευταία στρώση πάνω τοποθετούμε ένα πιάτο
-Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά περίπου
ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ
-Πεντανόστιμο, παραδοσιακό ποντιακό φαγητό, που δε λείπει ποτέ από το χριστουγεννιάτικο (και όχι μόνο) τραπέζι των Ποντίων. Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι δύσκολο.
Υπομονή και τέχνη στο τύλιγμα θέλει και δύο είδη κιμά.
-Πρόκειται για την τροφή που καταναλώνεται από εκατομμύρια σχεδόν καθημερινά, κάποιες φορές ως μοναδικό βασικό τρόφιμο. Όμως αποδεικνύεται μπορεί να μας φανεί χρήσιμο και όταν προκύπτουν θέματα υγείας.
-Είναι ιδανικό για όσους πάσχουν από χρόνια δυσπεψία και καούρα, κυρίως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ:ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ