ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ
ΥΛΙΚΑ
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
-1 φλιτζάνι κόκκινα φασόλια (μπαρμπούνια)
-¾ του φλυτζανιού κορκότο (κατά προτίμηση κριθαρένιο)
-1 μέτριο κρεμύδι
-Αλάτι
-Λάδι
-Λεμόνι (παλαιότερα έβαζαν αποξηραμένα κοκκίμελα)
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
-Βράζουμε μία ώρα τα φασόλια μόνα τους και μετά τα στραγγίζουμε.
-Βάζουμε καινούργιο νερό (βραστό) και προσθέτουμε το κορκότο.
Κόβουμε το κρεμμύδι ψιλό, αν υπάρχουν κοκκίμελα αποξηραμένα τα προσθέτουμε.
-Προς το τέλος προσθέτουμε λάδι και αλάτι.
-Σερβίρεται με λεμόνι.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ
-Αν προσθέσουμε μαυρολάχανα, αφού πρώτα τα κόψουμε σε λωρίδες, και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί τότε έχουμε τα ΄΄φασούλε με τα μαυρολά-χανα΄΄ (γίνεται και με άσπρα φασόλια)
-Τα φαγητά τα χωρίζαμε σε νηστίσιμα και μη νηστίσιμα, τα
μαντζιριάρια, όπως τα λέγανε. Οι πόντιοι κρατούσανε όλες τις νηστείες και νηστεύανε επίσης κάθε Τετάρτη και Παρασκευή.
Τα νηστίσιμα φαγητά τα χωρίζανε κι αυτά σε λαδερά και αλάδωτα.
-Το λεμόνι έχει ευεργετικές ιδιότητες κατά του καρκίνου, της πίεσης, το αναπνευστικό, την χοληστερίνη, την δυσπεψία αλλά και την ομορφιά.
-Η λεμονιά είναι μικρό αειθαλές δέντρο που ανήκει στα εσπεριδοειδή και το ύψος του φτάνει τα 5-6 μέτρα. Η λεμονιά προέρχεται από την περιοχή της Κίνας ή των Ινδιών.
Τα φύλλα της είναι ωοειδή. Τα λουλούδια της είναι άσπρα και μυρίζουν αρκετά έντονα.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΙΝΤΖΕΒΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ