Στα πλαίσια της διάσωσης και διάδοσης της μουσικής παιδείας του Πόντου η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας μέσα από το τμήμα Μουσικής δημιούργησε την κατάλληλη υποδομή για την εκμάθηση του ποντιακού παραδοσιακού μουσικού οργάνου, του Γαβάλ.

Κατά κοινή ομολογία η παρουσία του γυναικείου φύλλου στα κοινά λειτούργησε θετικά, επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στον πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό στίβο.

Στο χώρο του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου της Ε.Λ.Β., λειτουργεί για δεύτερη χρονιά και με μεγάλη επιτυχία, τμήμα εκμάθησης σκίτσου.

Το δημοσιογραφικό όργανο του γραπτού λόγου της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας που από το 1989 υπηρετεί τον πολιτισμό και την παράδοση.

Σχεδόν από την ίδρυση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας η δημιουργία της βιβλιοθήκης ήταν ένα από τα πρωτεύοντα καθήκοντα της διοίκησης.

Το τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας ιδρύθηκε από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας από το 1995 και από το 2003 λειτουργούσε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπλης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας, «ΚΟΣΜΑΣ ΜΑΔΥΤΙΝΟΣ».