Το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων, επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, ψήφισε διακομματικά και ομοφώνως την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Δυστυχώς από τότε μέχρι σήμερα, καμία περαιτέρω οργανωμένη προσπάθεια δεν έγινε για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας, και το Κράτος τις περισσότερες φορές στάθηκε απλός θεατής των εξελίξεων, ενώ κάποιες φορές αποτέλεσε και σοβαρό εμπόδιο για την ευδοκίμηση προσπαθειών από Ποντιακούς φορείς, στα πλαίσια ενδοτικής πολιτικής στη λογική «των καλών προθέσεων» απέναντι στη διεκδικητική Τουρκία.

Σήμερα, μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων των Η.Π.Α. και άλλων 10 Πολιτειών της, και από το Κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας, αλλά και το πρόσφατο «άνοιγμα» της Τουρκίας προς της Ελλάδα για τη σύναψη φιλικών σχέσεων, το έδαφος είναι πρόσφορο για την καλλιέργεια οργανωμένων κινήσεων με τη συμπαράσταση της Πολιτείας, που θα αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της διεθνοποίησης του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ποντίων και την αναγνώρισή της ακόμη και από το Τουρκικό Κράτος.

Αφορμή για κοινοβουλευτικό διάλογο μπορεί να αποτελέσει η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μιχάλη Χαλκίδη, που πρέπει να στηριχθεί από όλους τους βουλευτές, Πόντιους και μη, και φυσικά πρωτίστως από τους βουλευτές Ημαθίας της κυβερνητικής παράταξης κκ Τ. Σιδηρόπουλο, Α. Γικόνογλου και Α. Τόλκα, (οι οποίοι στηρίζουν αλληλέγγυα τη δράση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας) προωθώντας το Ποντιακό ζήτημα -για ακόμη μία φορά- διακομματικά και ομόφωνα, παραμερίζοντας τις όποιες κομματικές αντιπαραθέσεις για χάρη του Εθνικού συμφέροντος και για την εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος Ειρήνης και ανάπτυξης για τις επόμενες γενιές.