Την Τετάρτη 19 Μαΐου, ανήμερα της μαύρης επετείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μετά το περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Δημαρχείου και την αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας – η οποία θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα- η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας συμμετείχε μαζί με τα υπόλοιπα Σωματεία του Νομού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, με τρία λεωφορεία, στην κεντρική εκδήλωση στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θες/νίκη που διοργάνωσε η ΠΟΕ, όπου πλήθος ποντίων κατέκλυσε το χώρο θρηνώντας το άδικο χαμό των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Κεμαλικού Κράτους.

Τη βουλευτή του Κοινοβουλίου της Σουηδίας ULLA HOFFMANN υποδέχθηκε η Ε.Λ.B στο Μουσείο της Βεργίνας

Επίσημοι προσκεκλημένοι φέτος ήταν ο ομογενής βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου Νίκος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Στοκχόλμης κ. Φραγγίδης και η βουλευτής και πρώην αρχηγός του αριστερού κόμματος της Σουηδίας κα ULLA HOFFMANN, που με πρότασή της ψηφίστηκε φέτος η ιστορική απόφαση από το Σουηδικό Κοινοβούλιο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών (Αρμενίων-Ποντίων-Ασσυρίων–Χαλδαίων) από τους Νεότουρκους και Κεμαλικό καθεστώς, που αποτελεί και το πρώτο κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέληξε σε τέτοια απόφαση, εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου. Ακολούθησε ειρηνική πορεία προς το Τούρκικο Προξενείο και επίδοση σχετικού ψηφίσματος.

Η κα ULLA HOFFMANN συνοδευμένη από τον Γ. Γραμματέα της Π.Ο.Ε. κ. Κωνσταντίνο Γαβρίδη, δικηγόρο, επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης τους Αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας, προσκεκλημένη από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας, όπου την υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας κ. Λάζαρος Κουμπουλίδης, με τον Έφορο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων κ. Λάζαρο Ζευγαρόπουλο και τον Ταμία κ. Αρχιμήδη Ιντζεβίδη. Παρόντες ήταν η Δήμαρχος Βέροιας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Προδρόμου Μελέτης Σισμανίδης. Κατενθουσιασμένη από την πολύ ενδιαφέρουσα –αγγλόφωνη- ξενάγηση που εξασφάλισε η Ε.Λ.Β. με τον άριστα καταρτισμένο ξεναγό κ. Δημήτριο Κακαγιάννη, από το μέγεθος της ιστορικής αξίας των εκθεμάτων, διαβεβαίωσε για το αδιαμφισβήτητο των αποδείξεων της ελληνικότητας της Μακεδονίας και αποχώρησε με την υπόσχεση της επανάληψης της επίσκεψης σε επόμενο ταξίδι της, φέρνοντας μαζί μέλη της οικογένειάς της αλλά και συναδέλφους της βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αριστερό κόμμα της Σουηδίας βρίσκεται σε διεργασίες με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης, όπου ο λόγος της κυρίας HOFFMANN θα έχει σίγουρα μεγάλη βαρύτητα.

Η Δήμαρχος Βέροιας Χ. Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη, Λ. Ζευγαρόπουλος, Ulla Hoffmann,Λ. Κουμπουλίδης, Α. Καγκελίδης, Κ. Γαβρίδης

Οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 22 Μαΐου με το καθιερωμένο μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου, όπου ομιλητής θα είναι ο βουλευτής Ημαθίας κ. Τάσος Σιδηρόπουλος. Θα ακολουθήσει μετάβαση στο μνημείο του Πόντιου Ακρίτα στην πλατεία Καπετανίδη, όπου θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Λάζαρο Κουμπουλίδη, ενώ θα παρατεθεί δεξίωση για τον κόσμο από την Ε.Λ.Β. με παραδοσιακά εδέσματα.