Δύο πανελλαδικές συγκεντρώσεις, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Τετάρτη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ).

Η εκδήλωση της 19ης Μαΐου που έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος στις 18:00 και στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αγίας Σοφίας στις 19:30.

Όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Γιώργος Παρχαρίδης, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας, αλλά και να μην προβληθεί για άλλη μια φορά το αίτημα των απανταχού Ποντίων για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

«Στις μεγάλες αυτές συγκεντρώσεις θα ζητήσουμε από την Πολιτεία να ευαισθητοποιηθεί στο θέμα αυτό της γενοκτονίας. Από την Τουρκία να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να πει τελικά την οφειλόμενη 'συγγνώμη' για το έγκλημα της γενοκτονίας που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και κεμαλικοί και το οποίο έγκλημα εξακολουθεί να παραμένει ατιμώρητο», δήλωσε ο κ.Παρχαρίδης.

Όπως είπαν οι διοργανωτές, με δεδομένο ότι τον περασμένο Μάρτιο αναγνωρίστηκε η γενοκτονία από το σουηδικό Κοινοβούλιο στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ομιλητής θα είναι ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του σουηδικού Κοινοβουλίου, Νίκος Παπαδόπουλος και η τέως πρόεδρος του αριστερού κόμματος της Σουηδίας, Ούλα Χόφμαν, ενώ στην πλατεία Συντάγματος ομιλήτρια θα είναι η βουλευτής του σουηδικού Κοινοβουλίου, Γκαλέν Αβσί.