Πραγματοποιήθηκε, ξαφνικά το απόγευμα του Σαββάτου, από τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα,

η ορκωμοσία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», σε μια εσπευσμένη κίνηση που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Και αυτό παρά τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις των ποντιακών σωματείων, αλλά και παρά το γεγονός ότι αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία και τη διοίκηση του Ιδρύματος.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», δεν ορκίστηκε ολόκληρο το 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά μόνο τα δέκα μέλη του. Το ενδέκατο, δηλαδή ο εκπρόσωπος του Δήμου Βέροιας στο Δ.Σ. του σωματείου, δεν παραβρέθηκε στην ορκωμοσία (πιθανώς ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Νισύριος προτίμησε να απέχει, κρατώντας κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά την νομιμότητα του διορισμού του, λόγω του γεγονότος ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας απέρριψε την πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Καστανιάς για να οριστεί ως εκπρόσωπος του Δήμου). Σημειώνεται ότι η ορκωμοσία μόνο 10 εκ των 11 μελών θεωρείται από νομικούς ως μη νόμιμη συγκρότηση του Δ.Σ.
Πρόεδρος του νέου Δ.Σ. είναι ο Μητροπολίτης - ο σεβασμιότατος όρκισε τον… εαυτό του; - ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος κ. Γ. Τανιμανίδης ορίστηκε αντιπρόεδρος. Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά, από ιδρύσεως του Ιδρύματος, πρόεδρος θα είναι ο Μητροπολίτης ο οποίος, σύμφωνα με την Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν έχει ούτε δικαίωμα συμμετοχής. Έτσι, κάθε ενέργεια και απόφαση του ιδρύματος που θα φέρει την υπογραφή του μπορεί να θεωρηθεί παράνομη και άκυρη.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι, μόλις λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ (Δεκέμβριος 2010) του προηγούμενου Δ.Σ. που ορίστηκε το καλοκαίρι (πάλι 10μελές, με πρόεδρο τον Γ. Τανιμανίδη), ορίστηκε νέο Δ.Σ. (με πρόεδρο τον Μητροπολίτη αυτή τη φορά) και πραγματοποιήθηκε ξαφνικά – εσπευσμένα, θα μπορούσε να πει κανείς – η ορκωμοσία αυτή.

Και αυτό την ώρα που είναι σε εξέλιξη διεργασία για το νέο νόμο που αφορά τη λειτουργία και διοίκηση του Ιδρύματος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Έχει ήδη συνεδριάσει (πριν από 2 μήνες) ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συνταχθεί το σχετικό νομοσχέδιο από το υπουργείο Παιδείας και θα είχε ήδη εισαχθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, εάν δεν υπήρχε προσωρινό κώλυμα λόγω φόρτου που προκλήθηκε από το νέο νόμο για τις συγχωνεύσεις. Το γεγονός αυτό το γνωρίζει ο Μητροπολίτης ο οποίος, όπως πληροφορούμαστε, επισκέφτηκε το τελευταίο διάστημα την υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου συνοδευόμενος από τον κ. Τανιμανίδη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Απριλίου 2011 κοινοποιήθηκε στη Μητρόπολη το δικόγραφο της αίτησης αναστολής όλων των ενεργειών με βάση το Νέο Κανονισμό, που η ακύρωσή του εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από αίτηση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας. Μάλιστα το ίδιο έγγραφο κοινοποιήθηκε και στην Αρχιεπισκοπή και στο Δήμο Βέροιας και οφείλει η Μητρόπολη να στείλει τις θέσεις της εγγράφως στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τον εισηγητή κ. Μιχαήλ Βηλαρά, προκειμένου να εκδοθεί ή μη και προσωρινή διαταγή.

Ενώ στις 4 Απριλίου εκδόθηκε έγγραφο από το Ελεγκτικό Συνέδριο που αναφέρει ότι έχει ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος του Ιδρύματος των ετών 1990-1997 και ήδη έχουν σταλεί αρμοδίως εκθέσεις καταλογισμού του ελλείμματος που προέκυψε. Ο έλεγχος συνεχίζεται αυτή τη στιγμή για τα έτη 1998-2008 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Το μόνο λογικό συμπέρασμα, στο οποίο μπορεί να καταλήξει κάποιος με τα παραπάνω, είναι ότι αυτή η αιφνίδια και μη ανακοινωθείσα στον τύπο ορκωμοσία, στόχο έχει πιθανότατα να δημιουργήσει τετελεσμένα και να προκαταβάλει το αρμόδιο υπουργείο – που είναι το μόνο αρμόδιο να εποπτεύει τη διοίκηση του Ιδρύματος - και τη Βουλή.