Κυρία Υπουργέ,
Η επικρατούσα επί δεκαετίες Διοικητική κατάσταση στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά προκαλεί τα δυσμενή σχόλια

και την έντονη δυσφορία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ποντίων, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας ευρύτερα και προβάλλει πλέον ως ανυποχώρητο αίτημα της Κοινής Γνώμης να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αλλαγή του Διοικητικού Καθεστώτος του Ιδρύματος, με στόχους τον εκδημοκρατισμό της Διοίκησης, τη διαφάνεια στη διαχείριση και την απόδοση του Ιδρύματος στην κοινωνία των Ποντίων και ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Το αίτημα αυτό προβλήθηκε επίμονα και έγινε ομόφωνα αποδεκτό στη συνδιάσκεψη των 186 σωματείων στις 15/12/2002 στην παλαιά αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ και στο οργανωτικό συνέδριο στις 28,29/6/2003 στο οποίο συμμετείχαν 330 εκπρόσωποι σωματείων και 150 παρατηρητές, υιοθετήθηκε δε από το Δ.Σ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε) το οποίο από το έτος 2004 έλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αποφάσεις για την άρση του επιβληθέντος στο Ίδρυμα οικογενειοκρατικού καθεστώτος, αφού προηγουμένως με επισκέψεις του στην Αθήνα ενημέρωσε για το θέμα αυτό το σύνολο της πολιτειακής, πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας του τόπου.

Οι προτάσεις μας από τότε μέχρι σήμερα παραμένουν αδιασάλευτα οι εξής:

α) Η ουσιαστική ενεργοποίηση του θεσμού του «ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ» με δικαίωμα εκλογής από αυτό των οκτώ (8) από τα έντεκα (11) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με περιορισμένη σταυροδοσία τριών σταυρών κατά ανώτατο όριο. Τα άλλα τρία (3) να προτείνονται ανά ένα από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» και από το Δήμο Βέροιας μετά από πρόταση του Τοπικού Διαμερίσματος Καστανιάς του Δήμου Βέροιας.

β) Η εκλογή του Προέδρου και η κατανομή των λοιπών αξιωμάτων να διενεργείται με μυστική ψηφοφορία από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

γ) Ο περιορισμός της διάρκειας της θητείας του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου συνολικά σε εννέα (9) χρόνια.
Οι παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Π.Ο.Ε.) αποτέλεσαν περιεχόμενο υπομνήματος που απευθύνθηκε προς το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 19.6.2006 και 2.8.2006 αντίστοιχα.

Στα πλαίσια αυτά αναλάβαμε σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων. Δώσαμε μάχες και καταφέραμε να συστρατεύσουμε στον αγώνα αυτό όλες τις υγιείς δυνάμεις. Ήδη πετύχαμε τη δικαίωση των θέσεων μας από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αλλά και από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες και απαιτούνται οριστικές και καθαρές λύσεις, καθώς τα ημίμετρα και οι «ισορροπίες» δεν πρόκειται να μπορέσουν να εφαρμοστούν με επιτυχία και να αποδώσουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Η προτεινόμενη λύση πιστεύουμε ότι δεν αποτελεί μία «ανατρεπτική» λύση, αλλά αντιθέτως μία βιώσιμη και μόνιμη λύση στο κυρίαρχο πρόβλημα για την ενότητα του Ποντιακού χώρου, ώστε να καταστεί και πάλι η Παναγία Σουμελά φάρος θρησκευτικός και πολιτιστικός όλων των Ποντίων ανά τον Κόσμο, αφού οι αρχές που διέπουν τη φιλοσοφία της πρότασης μας είναι:
Πλειοψηφική συμμετοχή των δημοκρατικά εκλεγμένων μελών έναντι των διορισμένων μελών, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημοκρατική σύσταση του νέου Δ.Σ.
Ορισμός ενός μέλους από τη Μητρόπολη Βέροιας, λόγω του θρησκευτικού χαρακτήρα του Ιδρύματος, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν από το ιδρυτικό προεδρικό Διάταγμα η συμμετοχή της Εκκλησίας. Ευελπιστούμε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βέροιας να δώσει την ευλογία του στον ιερέα του προσκυνήματος να εκπροσωπήσει τη Μητρόπολη Βέροιας, καθώς ο εκάστοτε ιερέας μπορεί λόγω της διαρκούς ενασχόλησης με το ναό και της κατοικίας του στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος να συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στο ΔΣ.
Εκλογή και όχι διορισμός του προέδρου, και μάλιστα με περιορισμένη θητεία, για να αποφευχθεί το φαινόμενο της ισοβιότητας, το οποίο προκάλεσε μέχρι σήμερα τα σημαντικότερα προβλήματα και τις διαμαρτυρίες από τα Σωματεία και την κοινωνία.

Συμμετοχή τιμής ένεκεν και του Δήμου Βέροιας με ορισμό ενός μέλους, όπου βρίσκεται το Ίδρυμα και πρέπει να έχει και έδρα, καθώς τα 500 στρέμματα δωρήθηκαν από τους κατοίκους της Καστανιάς Βεροίας.

Συμμετοχή τιμής ένεκεν με ορισμό ενός μέλους από το Σωματείο Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης, λόγω της πρωτοβουλίας του για την ίδρυση του Ιδρύματος και την μακρόχρονη συμμετοχή του στη διοίκηση του.

Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή εντός του Δ.Σ. υπηρεσιακών παραγόντων από το Υπουργείο Παιδείας & το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα πρόσφερε στη λειτουργία του, αντιθέτως θα προκαλούσε κωλύματα σε αυτό. Αντιθέτως είναι επιβεβλημένη η συγκρότηση Ελεγκτικής Επιτροπής από παράγοντες των δύο υπουργείων και η συμμετοχή εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας από δικαστή ή Εισαγγελέα του Πρωτοδικείου Βέροιας.

Αξιότιμη κα Διαμαντοπούλου,

Ολόκληρος ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει πλέον στρέψει το βλέμμα του σε Εσάς, ως αποκλειστικά αρμόδια για την εποπτεία και νόμιμη λειτουργία του Ιδρύματος, προσβλέποντας σε ένα νέο δημοκρατικό νομοθέτημα, που θα αφήσει πίσω του διατάξεις και ρυθμίσεις που ελήφθησαν επί Βασιλείας και επί Χούντας, και θα προασπίσει τη Νομιμότητα, προβλέποντας παράλληλα τη συμμετοχή και τη δημοκρατική εκπροσώπηση σε όλα τα Ποντιακά Σωματεία, σύμφωνα με τις ανωτέρω προτάσεις.
Βέροια 8 Φεβρουαρίου 2011
Με τιμή,
Για το Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας
Ο Πρόεδρος                           Ο Γραμματέας
Χαράλαμπος Καπουρτίδης    Αρχιμήδης Ιντζεβίδης