Μ.Ε.Γ.Σ. Ν. ΚΟΠΑΝΟΥ
Η ΜΙΕΖΑ
ΚOΠΑΝΟΣ 11-8-2009

Πριν από μερικά χρόνια ο οργανωμένος ποντιακός χώρος κατανοώντας την ελλιπή εκπροσώπηση μέσα από το δευτεροβάθμιο όργανο του και διακρίνοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας προοπτικής μέσα από τη δυναμική που αναπτύσσονταν, ίδρυσε τη Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (Π.Ο.Ε.).

Ο προβληματισμός και τα ερωτηματικά για την επικρατούσα νοσηρή κατάσταση του παρελθόντος, της αδιαφάνειας, της κατευθυνόμενης αντιπαράθεσης και διχόνοιας, της ανεξήγητης και πολλές φορές ύποπτης συμπεριφοράς, προκάλεσε την πλήρη αδιαφορία διακεκριμένων και ικανών ποντίων που στελεχώνουν επάξια την ελληνική κοινωνία, οι οποίοι με τον καιρό απομακρύνθηκαν συνειδητά από την ενασχόληση τους με το ποντιακό στοιχείο.

Γίνεται κατανοητό πλέον στους πάντες ότι αν όλα λειτουργούσαν όπως θα έπρεπε και μέσα στα όλα και οι απαραίτητες συλλογικές διαδικασίες, δεν θα ήταν μονόδρομος η ίδρυση της Π.Ο.Ε.. Ποιος ο λόγος δημιουργίας ενός νέου δευτεροβάθμιου θεσμού, αν όλα λειτουργούσαν κανονικά;

Άρα λοιπόν η λειτουργία αυτή ήταν που από τη μία προκάλεσε αριστοτεχνικά την «φυγή» της μεγαλύτερης μερίδας αξιόλογων και ικανών ποντίων, οι οποίοι προσπαθώντας να διαφυλάξουν την προσωπική τους ακεραιότητα και αξιοπρέπεια, γύρισαν την πλάτη στο στοιχείο τους και από την άλλη, αυτή ήταν που προβλημάτισε τους εναπομείναντες ιδεαλιστές και ακούραστους εραστές της ποντιακής παράδοσης από τους οποίους ιδρύθηκε η νέα και υγιής πρωτοβουλία.

Στο τραίνο του πολιτισμού και της απρόσκοπτης προσφοράς όμως, υπάρχουν θέσεις για όλους και το ενδιαφέρον για τη ρίζα μας είναι μια φλόγα που θα σιγοκαίει για πάντα μέσα μας, όσο και αν κάποιοι επιδιώκουν τη σιωπή και τη λήθη.

Το μέλλον προδιαγράφεται αίσιο και ευοίωνο με διασφαλισμένη την ενότητα, την δημιουργικότητα και την προοπτική μέσα από τα όργανα και τη δομή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Ο.Ε).

ΜΕ ΤΙΜΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η Α/ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΣΜΙΔΟΥ Μ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΙΔΟΥ Ε.