ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γιάννης Φωτιάδης του Παύλου και της Σοφίας

Γεννημένος το 1914 στο Τερέκιογι ή Δερέκιγιο Απεσιού της επαρχίας Ζάρας του νομού Σεβάστειας στον Πόντο της Μ. Ασίας.

Το 1923 ήρθε και εγκαταστάθηκε στη Σωσάνδρα Αριδαίας όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Αμέσως μετά εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στο Άνω Ζερβοχώρι και τελείωσε το Γυμνάσιο Βεροίας.

Το 1932 μπήκε στο διδασκαλείο Θεσ/νίκης, πήρε πτυχίο δασκάλου και το 1936 διορίστηκε στον Κάτω Κοπανό Ναούσης, στη σημερινή Χαρίεσσα, όπου δίδαξε μέχρι το 1940.

Από το 1941 μέχρι το 1954 ως δάσκαλος στα χωριά Άγιος Γεώργιος και Άνω Ζερβοχώρι Ναούσης, αναπτύσσει πλούσια πνευματική και καλλιτεχνική δράση δημιουργώντας καλλιτεχνικές ομάδες και δίνει παραστάσεις στα γύρω χωριά ψυχαγωγώντας τους κατοίκους και μαζεύοντας λίγα χρήματα για τις ανάγκες του σχολείου του.
Με τη μετάθεσή του το 1954 στο 6ο δημοτικό σχολείο Βέροιας, στο οποίο διετέλεσε και διευθυντής, ενώνει τη ζωή του με την εκλεκτή της καρδιάς του Ευθυμία Μπαμπάτσικου.

Ο έρωτάς του με την εκπαίδευση, τη ζωή και τη σύντροφό του ήταν οι στυλοβάτες στην επιτυχία του έργου του, έργο αγωγής ανθρωπισμού και ψυχικής ανάτασης των μαθητών του.

Μοναδική φιλοδοξία, η καταξίωση των μαθητών του στην κοινωνία. Καρπός του γάμου τους, τα παιδιά Μαρία και Παύλος τα οποία συμπαραστάθηκε ως την τελευταία του πνοή.

Το 1975 συνταξιοδοτήθηκε ως διευθυντής του 6ου δημοτικού σχολείου Βέροιας.

Πλούσια και καρποφόρα η δράση του σε όλα τα χρόνια της ζωής του, άμεμπτος και άψογος δάσκαλος μα πάνω από όλα άνθρωπος με ενδιαφέροντα πολύπλευρα, ήταν αδύνατον να μη συμμετέχει σε αγώνες πατριωτικούς και κοινωνικούς. Πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών.

Αργότερα, στα μεταπολεμικά χρόνια, έγινε μέλος της Ε.Λ.Β. Δοτικός άνθρωπος ήξερε να δίνει χωρίς αντάλλαγμα.
Ζωντανός, αεικίνητος και οραματιστής, στοχοποιούσε και πραγματοποιούσε το όνειρο. Ήξερε να παίρνει και να διεκδικεί αυτό που του ανήκε.
Στοχαστικός, πνευματώδης και διανοητής άφησε παρακαταθήκη τις ιδέες του και τα πιστεύω του.

Η προσφορά του προς την Ε.Λ.Β από το 1970 και επί σειρά ετών, ήταν προμετωπίδα της δράσης του σαν γνήσιο τέκνο του Πόντου και εξ’ αυτής τιμήθηκε με τον τίτλο του επίτιμου προέδρου της.

Θα θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό τον ξεχωριστό αυτό άνθρωπο.