Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Με το διήμερο ακαδημαϊκό – επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Graduate Center, του Δημοτικού Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης (CUNY), ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Μικράς Ασίας και Πόντου (AMPHRC), το Ινστιτούτο Zoryan με έδρα το Τορόντο και το Πανεπιστημιακό κέντρο Μέσης Ανατολής του CUNY.

Ακαδημαϊκοί από την ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ελλάδα, την Τουρκία κ.α. ανέπτυξαν θέματα που σχετίζονται την Γενοκτονία των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στην Μικρά Ασία.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μνημόσυνα στην Παναγία Σουμελά στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης, στην Αστόρια και στο Νόργουοκ του Κονέκτικατ, ενώ την προ περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Ποντιακό Σπίτι των «Κομνηνών».

Το μεσημέρι της Τρίτης 19 Μαΐου, έγινε η καθιερωμένη τελετή έπαρση της Ελληνικής και Ποντιακής σημαίας, στο πάρκο Μπόουλινγκ Γκριν του Νότιου Μανχάταν, παρουσία επισήμων. Σε αντίθεση με πέρυσι δεν προέκυψαν προβλήματα για την έπαρση της σημαίας του Πόντου.
Το βράδυ της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε στο “Σταθάκειο” από την Παμποντιακή Ομοσπονδία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας εκδήλωση μνήμης, με θέμα “Η ομογένεια πιστή στο χρέος της δεν ξεχνά”.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς αρκετοί από τους ομιλητές του επιστημονικού συνεδρίου, ενώ συγκινητικό ήταν το σύντομο πολιτιστικό πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε ένα μοιρολόγι από την μαθήτρια Αναστασία Τσαχιρίδου, με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας του Δημήτρη Στεφανίδη κι η αφήγηση του δράματος μιας Πόντιας μάνας, από τη Βασιλική Τσανακτσίδου.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Κώστας Τσιλφίδης, που παρουσίασε την εκδήλωση, καλωσόρισε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους ακαδημαϊκούς που ήλθαν για το επιστημονικό συνέδριο, ενώ αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία που έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ιερσέη και το Κονέκτικατ.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος μελετών για Μικρά Ασία και τον Πόντο, με έδρα το Σικάγο, Γιώργος Μαυρόπουλος, μίλησε για το έργο που ξεκίνησε το Κέντρο πριν από χρόνια, βασιζόμενο στο τι είχαν κάνει οι Αρμένιοι για να προωθήσουν την υπόθεση της αναγνώρισης της γενοκτονίας τους. Ανέπτυξε τη σημασία της ύπαρξης βιβλιογραφίας στην αγγλική γλώσσα και είπε ότι η δουλειά τους εστιάστηκε στην ανατύπωση παλαιότερων βιβλίων για την γενοκτονία, στην έκδοση νέων και στην διοργάνωση συνεδρίων.
Στο τεράστιο κενό που υπήρχε σε αγγλική βιβλιογραφία για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου και των Ασσυρίων, αναφέρθηκε η

Θία Χάλο, συγγραφέας του βιβλίου «Ούτε το όνομά μου», που περιγράφει την ιστορία της αείμνηστης «Γιαγιάς του Πόντου» και μητέρας της, Σάνο Χάλο.

Περιέγραψε προσωπικές της εμπειρίες σχετικά με το θέμα και είπε ότι αυτό δεν συνέβαινε στις περιπτώσεις των Εβραίων και των Αρμενίων.

«Υπήρχε μία σιωπή γύρω από τους Ελληνες», είπε, προσθέτοντας ότι η διεθνής ένωση Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών, στήριξε το ψήφισμά της σε μελέτη της ίδιας, η οποία παρουσιάστηκε στο Harvard, με τίτλο «η αποκλειστικότητα του πόνου»

Μίλησε επίσης για μεγάλη εκστρατεία των Τούρκων να σταματήσουν το ψήφισμα και τις σκληρές προσπάθειες των δικών μας, για να κατορθώσουν τελικά να θέσουν σε ψηφοφορία το ψήφισμα.

«Οι Ελληνες κι οι Ασσύριοι της Μικράς Ασίας ήταν αόρατοι κι αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στο Γιώργο Μαυρόπουλο, ο οποίος μετέφρασε από τα ελληνικά πολλά έργα σχετικά με τη Γενοκτονία, καθώς και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου “Ζόριαν”, Τζωρτζ Σιρίνιαν.

«Χωρίς αυτούς, η υπόθεσή μας ποτέ δεν θα ήταν γνωστή στο παγκόσμιο κοινό», είπε.

Ο Τζωρτζ Σιρίνιαν στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Γιώργο Μαυρόπουλο και το Ίδρυμα Μελετών για την Μικρά Ασία. Ανέπτυξε επίσης τις εμπειρίες του Ιδρύματος Ζόριαν και το έργο που επιτελεί. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Κώστα Τσιλφίδη και την Παμποντιακή Ομοσπονδία για την στήριξη προς τις προσπάθειές τους.

Πρόσκληση προς τους Ποντίους να συνεχίσουν τους αγώνες και τις προσπάθειες τους μέχρι να δικαιωθούν οι στόχοι, απηύθυνε ο καλεσμένος απ’ την Ελλάδα ομιλητής του συνεδρίου, Αλέξανδρος Καστρινάκης. Ο αντιπρόσωπος από την Αυστραλία, Σταύρος Σταυράκης εξέφρασε αισιοδοξία για την επιτυχία του συνεδρίου και μετέφερε τους χαιρετισμούς των Ποντιακών οργανώσεων της Αυστραλίας.

Ειδική διακήρυξη για την αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, από τον πολιτειακό γερουσιαστή Μιχάλη Γιάνναρη, επέδωσε η εκπρόσωπός του Ειρήνη Σταθάτου, προς τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστα Τσιλφίδη.

Ο καθηγητής Δρ, Κώστας Χατζηδημητρίου, από τους πρωτοπόρους στις προσπάθειες για αναγνώριση της Γενοκτονίας, μίλησε για τη σημασία της καταγραφής και προβολής των όσων συνέβησαν.

«Οι αντίπαλοί μας έχουν εξαιρετική οργάνωση, είναι έξυπνοι και καλά προετοιμασμένοι. Σε πανεπιστήμια, όπως το Κολούμπια, οι έδρες τουρκικών σπουδών είναι μεγαλύτερες και διαθέτουν περισσότερα κονδύλια από τις ελληνικές».

Υπογράμμισε ότι χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Αρμένιοι μας έδειξαν το δρόμο, ενώ οι Εβραίοι αποτελούν το υπόδειγμα».
«Χρειάζεται συνεργασία με άλλες εθνικές κοινότητες με τις οποίες μοιραζόμαστε παρόμοια ιστορία για να κατορθώσουμε να περάσουμε το μήνυμα μας», συμπλήρωσε.

Ο διευθυντής του γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος , αναφέρθηκε στις σχέσεις του πατέρα του με την οικογένεια του Λάζαρου Παπαδόπουλου, έδειξε πως μέσα στα νέα βιβλία που εκδόθηκαν από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής με τίτλο “τα Ελληνικά μου”, εισάγονται οι μαθητές στο δράμα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Ξεκινώντας από την Λωξάντρα, και μετά στο διωγμό, στον ξεριζωμό και την προσφυγιά, «κεντρίζουν τις ψυχές των παιδιών μας να ψάξουν για την πραγματικότητα», είπε ο Δρ. Ευθυμιόπουλος, για προσθέσει με νόημα ότι τα βιβλία μας δεν αναφέρουν τίποτα περί “συνωστισμού της Σμύρνης”.

Στα βιβλία για τα μεγαλύτερα παιδιά υπάρχει αναφορά στις χαμένες πατρίδες του Βενέζη καθώς και στην αναγνώρισης της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και εξηγείται ο όρος «γενοκτονία».

Τέλος ανέφερε ότι έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες στους δασκάλους πώς να διδάσκουν το θέμα στα παιδιά.
«Δώσαμε αυτό που μπορούσαμε σαν μνήμη και φόρο τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό».

Στο χαιρετισμό του ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Μάνος Κουμπαράκης, είπε πως τιμούμε με σεβασμό και συγκίνηση την μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Κάθε χρόνο, εκπληρώνουμε ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον αποτίωντας φόρο τιμής στους χιλιάδες δολοφονηθέντες συμπατριώτες μας, καθώς επίσης και σε αυτούς οι οποίοι με βαρβαρότητα ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους” ανέφερε ο Έλληνας Πρόξενος, τονίζοντας ότι η μνήμη είναι υποχρέωση όλων μας.

« Όχι μόνο για διατηρήσουμε ζωντανές και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του Πόντου, αλλά κυρίως, για να αποτρέψουμε αποτρόπαια ανάλογα εγκλήματα να διαπραχθούν στο μέλλον, σε βάρος άλλων λαών ή πληθυσμών” .

Επισήμανε την πρόσφατη απώλεια της «γιαγιάς του Πόντου» Σάνο Χάλο και των περισσοτέρων αυτοπτών μαρτύρων της τραγωδίας και τόνισε την “επιτακτική την ανάγκη μνήμης και μηδενικής ανοχής σε παρόμοιες πράξεις».
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου, Βασίλης Φιλίππου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Πέτρος Γαλάτουλας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, Γιώργος Κίτσιος κι ο τέως ο διευθυντής του γραφείου τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Πηγή: e-pontos, GreekNews