Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά οι Έλληνες και Φιλέλληνες της Μητροπολιτικής Νέας Υόρκης θα τιμήσουν τα 353,000 θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας, καθώς επίσης και τα περίπου 1.5 εκατομμύρια θύματα της Ανατολίας, Ανατ. Θράκης και Μικράς Ασίας, ανήμερα στις 19 Μαΐου (ημέρα Τρίτη και ώρα 12:30 μ.μ.) με την έπαρση της Ελληνικής και Ποντιακής σημαίας που θα λάβει χώρα στο πάρκο Bowling Green (συμβολή των δρόμων Broadway & Whitehall Str) στο κέντρο της οικονομικής ζωής του Manhattan για να θυμίζουν ότι οι Πόντιοι της Διασποράς συνεχίζουν τον αγώνα του χρέους και της δικαίωσης.

Την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 στο Σταθάκειο κέντρο στην Αστόρια και ώρα 8:00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση με θέμα «Η ομογένεια πιστή στο χρέος της, δεν ξεχνά». Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Στην εκδήλωση αυτή έχουν προσκληθεί πολιτικοί που συμπαραστέκονται στα εθνικά ζητήματα της Ομογένειας, για να μας παραδώσουν σχετικές αναγνωρίσεις. Επίσης από όλους τους προέδρους Ομοσπονδιών θα ζητηθεί να τοποθετηθούν επί του θέματος. Μερικοί ακαδημαϊκοί ομιλητές του συνεδρίου θα είναι παρόντες, και το όλο πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί με μικρά καλλιτεχνικά διαλείμματα.

Επίσης η Ομοσπονδία μας συνδιοργανώνει ένα μεγάλο ακαδημαϊκό – επιστημονικό συνέδριο στις 21 και 22 Μαϊου 2015 στη Νέα Υόρκη. Οι επιστημονικοί φορείς συνδιοργανωτές είναι το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Μικράς Ασίας και Πόντου (AMPHRC), το Ινστιτούτο Zoryan με έδρα το Τορόντο και το Πανεπιστημιακό κέντρο Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (Graduate Center, City University της Νέας Υόρκης). Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην έδρα του Πανεπιστημιακού κέντρου Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (Graduate Center, City University της Νέας Υόρκης – στην διεύθυνση 365 Fifth Avenue). Δεκαεπτά (17) ακαδημαϊκοί θα αναπτύξουν πρωτότυπα θέματα που σχετίζονται με την Γενοκτονία των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στην Ανατολία. Το σχετικό πρόγραμμα επισυνάπτεται στην αγγλική γλώσσα. Οι δεκαεπτά ομιλίες είναι χωρισμένες σε 4 ενότητες.

Το απόγευμα της 16ης Μαΐου θα τελεστεί εσπερινός, μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων στο παρεκκλήσι της Παναγίας Σουμελά, στην διεύθυνση (253 Marshall Hill Rd, West Milford, NJ 07480), από το ομώνυμο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά. Το πρωί της 17ης Μαΐου θα τελεστεί μνημόσυνο στους ιερούς ναούς Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια (22-30 33rd St, Astoria, NY 11105) και στον Άγιο Γεώργιο στο Νόργουοκ (238 West Rocks, Norwalk, CT 06851) υπέρ των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας από τους τοπικούς φορείς «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και «ΠΟΝΤΟΣ» Κονέκτικατ αντίστοιχα.

Πηγή: e-pontos