ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΛΟΓΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!!!

ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ» ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
Αφού απέτυχε –και μάλιστα δύο φορές- το διοικητικό κατεστημένο του Ιδρύματος Π. Σουμελά να εξασφαλίσει τη συναίνεση του Δήμου Βέροιας με ορισμό εκπροσώπου του στο Δ.Σ. του Ιδρύματος μέσω της νομίμου οδού, δηλαδή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, μεθόδευσε τον ορισμό εκπροσώπου με παράνομη απόφαση από το Τοπικό Συμβούλιο Καστανιάς κατά την εκπνοή του χρόνου (28 Δεκεμβρίου)!

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας καλείται στη συνεδρίαση της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου να καταδικάσει την προκλητική αυτή απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Καστανιάς με την οποία απαξιώθηκε ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου και ακυρώθηκε η λειτουργία του ως όργανο.

Ήδη όμως η διοίκηση του Ιδρύματος, που προέρχεται από την ίδια οικογένεια και από το ίδιο Σωματείο εδώ και μισό αιώνα, σπεύδει να εκλέξει το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου δύο μόνο εκπροσώπους από τα ποντιακά Σωματεία (επί συνόλου 11, ενώ υπόλοιποι 9 διορίζονται), σε μια διαδικασία από την οποία απέχουν η συντριπτική πλειοψηφία των ποντιακών Σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, η οποία αριθμεί στη δύναμη της 387 Σωματεία, προκειμένου να μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τον παράνομο κανονισμό 215/10 που συντάχθηκε από το Μητροπολίτη Βεροίας και ψηφίστηκε από την Ιερά Σύνοδο.

Αρκεί μονάχα να επισημανθεί ότι, παρά το γεγονός ότι με το νέο κανονισμό ο Μητροπολίτης Βέροιας ορίζει ως πρόεδρο τον …εαυτό του, τα Ποντιακά Σωματεία θα συνεδριάσουν για να εκλέξουν εκπροσώπους στο Ίδρυμα Σουμελά, όχι στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Καστανιά Βέροιας, αλλά στα γραφεία του Σωματείου Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης, όπου πρόεδρος είναι ο Γιώργος Τανιμανίδης, ο οποίος διαδέχθηκε στην προεδρία του Σωματείου αλλά και του Ιδρύματος Σουμελά τον πατέρα του Παναγιώτη Τανιμανίδη…

Το τοπίο βέβαια νομικά έχει πλέον «ξεκαθαρίσει», αφού η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους -που αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της χώρας- με την με αριθμό 52/2009 γνωμοδότησή του αποφάνθηκε ότι:

Το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με χαρακτήρα θρησκευτικό και όχι εκκλησιαστικό. Για το λόγο αυτό υπάγεται στην εποπτεία μόνο της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και όχι της Ιεράς Συνόδου.

Η κανονιστική διάταξη 47/1973 της Ιεράς Συνόδου είναι άκυρη και ανίσχυρη και ως εκ τούτου, είναι παράνομη η μέχρι τώρα συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, όπως επίσης παράνομη είναι και η συμμετοχή του Μητροπολίτη Βέροιας…

Ήδη η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, θέτοντας τέρμα στην καταπάτηση της Νομιμότητας κατέθεσε την 7-1-2011, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης των υπ’ αριθμ. 47/1973 και 215/2010 Κανονιστικών Διατάξεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και της υπ’ αριθμ. 9/2010 απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Καστανιάς, ενώ αναμένεται σύντομα απόφαση (σε 2-3 μήνες) του ΣτΕ επί του αιτήματος προσωρινής διαταγής.

Ολόκληρος ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει πλέον στρέψει το βλέμμα του προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία είναι αποκλειστικά αρμόδια για την εποπτεία και νόμιμη λειτουργία του Ιδρύματος, προσβλέποντας σε ένα νέο νομοθέτημα, που θα αφήσει πίσω του διατάξεις και ρυθμίσεις που ελήφθησαν επί Βασιλείας ή επί Χούντας, και θα προασπίσει τη Νομιμότητα, προβλέποντας τη συμμετοχή και τη δημοκρατική εκπροσώπηση σε όλα τα Ποντιακά Σωματεία.

Γα την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας
Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ