Π.Ο.Ε. - ΣΠΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ»
ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕ ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟ:
Τον απόλυτο έλεγχο του «Πανελλήνιου Ιδρύματος Παναγία Σουμελά» από το «Σωματείο Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης, με ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΙΣΟΒΙΩΣ της πλειοψηφίας του Διοικητικού του Συμβουλίου ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ.
Την προσχηματική λειτουργία του «Κοινού των Ποντίων», ΜΕ ΑΠΟΥΣΙΑ της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ποντιακών Σωματείων.
Την ταύτιση του Σωματείου Παναγία Σουμελά με το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.), γεγονός που υποβαθμίζει το ρόλο της Παναγίας Σουμελά από Φάρο θρησκευτικό και Πολιτιστικό σε χώρο «κεκτημένων και αντιπαραθέσεων».
Τη διαιώνιση ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ για περισσότερο από 46 χρόνια και της υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης, σε μια προσπάθεια διατήρησης του μονοπωλίου της διοίκησης και χειραγώγησης των πρωτοβάθμιων Ποντιακών Σωματείων.
Την απαξίωση της υπ’ αριθμόν 52/2009 Γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η σύσταση και λειτουργία του Δ.Σ. του Ιδρύματος είναι παράνομη.
Την λειτουργία ενός προσκυνηματικού ναού, που έχει «βαπτιστεί» από το Σωματείο Παναγία Σουμελά Ιερά Μονή, που παρά τα τεράστια έσοδα έχει παραμείνει κατά το μεγαλύτερο του μέρος χωρίς αγιογράφηση.
Την επί σειρά ετών σπατάλη των τεράστιων εσόδων από κρατικές επιχορηγήσεις, δωρεές και εισπράξεις από το παγκάρι του ναού, χωρίς την παραγωγή και υλοποίηση κανενός ουσιαστικού έργου, πάντοτε υπό τον έλεγχο του Σωματείου Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης, όπου «φιλοξενούνται» ακόμη και τα γραφεία και η έδρα του Ιδρύματος, και όχι Καστανιάς Βέροιας, παρά τα 500 στρέμματα που δώρησε η πρώην Κοινότητα για τις ανάγκες επανίδρυσης Μοναστηριού της Παναγίας.
ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ & ΖΗΤΟΥΜΕ:
Σεβασμό της υπ’ αριθμόν 52/2009 Γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με άμεση σύγκλιση του «Κοινού των Ποντίων» -με συμμετοχή όλων των Ποντιακών Σωματείων- και εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Προέδρου του Ιδρύματος.
Άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και κατάθεση σχετικής εισήγησης-πρότασης για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που να ορίζει τον τρόπο διοίκησης του Ιδρύματος, στο πλαίσιο δημοκρατικής εκπροσώπησης όλων των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδας.
Εκλογή διευρυμένου 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου με δημοκρατική ανάδειξη –και όχι διορισμούς- από όλα τα Ποντιακά Σωματεία της Ελλάδας, με τριετή θητεία και απαγόρευση επανεκλογής του ίδιου προσώπου ως προέδρου.
Δημιουργία σύγχρονου συνεδριακού κέντρου, ώστε να καταστεί η Παναγία Σουμελά το επίκεντρο του Παγκόσμιου Ελληνισμού, με δυνατότητα φιλοξενίας πλήθους Πολιτιστικών εκδηλώσεων & συνεδρίων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Δημιουργία Ιστορικού – Λαογραφικού Πανπροσφυγικού μουσείου.
Δημιουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής και Ποντιακών Μελετών, με παράλληλη λειτουργία σύγχρονης Βιβλιοθήκης & Ιστοσελίδας.
Χρηματοδότηση έκδοσης και μετάφρασης Ποντιακών βιβλίων και μεταπτυχιακών σπουδών σε ποντίους αριστούχους φοιτητές στον Τομέα της Ιστορίας.
Δημιουργία γηροκομείου και ορφανοτροφείου, προκειμένου να εκπληρωθεί και η επιθυμία των δωρητών-κατοίκων της Καστανιάς του Δήμου Βέροιας, και παραχώρησης από το Σωματείο Π. Σουμελά στο Ίδρυμα ολόκληρης της έκτασης των πεντακοσίων (500) στρεμμάτων, εντός του οποίου βρίσκεται το ιερό προσκύνημα της Παναγίας.
Επανίδρυση του ιστορικού ανδρικού Μοναστηριού της Παναγίας, όπως και στο όρος Μελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, (το οποίο αποτελεί το όρο παραχώρησης των 500 στρεμμάτων από την πρώην Κοινότητα Καστανιάς προς το Σωματείο Παναγία Σουμελά), με αποκλειστική αρμοδιότητα και ενασχόληση τη λειτουργία του Μοναστηριού και την αποπεράτωση –μετά από τόσα χρόνια- της αγιογράφησης του Ιερού προσκυνήματος της Παναγίας και των λοιπών παραρτημάτων του.
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ