Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΣΠΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΟΕ)
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
Η Παναγία Σουμελά συνδέθηκε άρρηκτα στο πέρασμα των αιώνων με την Ιστορία του Οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού, και αποτελεί το κατεξοχήν εθνικο-θρησκευτικό του σύμβολο.
Ο απόλυτος έλεγχος του «Πανελλήνιου Ιδρύματος Παναγία Σουμελά» από το «Σωματείο Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης, με διορισμό ισοβίως της πλειοψηφίας του Διοικητικού του Συμβουλίου (των 6 από τα 11 μέλη του), αλλά και του Προέδρου του (γεγονός απολύτως παράνομο), σε συνδυασμό με την προβληματική λειτουργία του «Κοινού των Ποντίων», καθώς δεν συμμετέχουν σε αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των Ποντιακών Σωματείων, έχουν υποβαθμίσει το ρόλο της Παναγίας Σουμελά από Φάρο θρησκευτικό και Πολιτιστικό σε χώρο «κεκτημένων και αντιπαραθέσεων».
Το Διοικητικό κατεστημένο του Σωματείου Παναγία Σουμελά πλαισιώνουν και συντηρούν τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.) –ο πρόεδρος της οποίας είναι ταυτόχρονα και Γεν. Γραμματέας του Ιδρύματος αλλά και Έφορος Δημ. Σχέσεων του Σωματείου Παναγία Σουμελά-, όσο και οι νυν Μητροπολίτες Βέροιας κ. Παντελεήμων και Δράμας κ. Παύλος (ο οποίος είναι ο πρώην ηγούμενος της Σουμελά), στηρίζοντας με τις ενέργειες τους τη διαιώνιση της υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης και της οικογενειοκρατίας για περισσότερα από 46 χρόνια, αρνούμενοι τη δημοκρατική εκλογή του Δ.Σ. του Ιδρύματος, σε μια προσπάθεια διατήρησης «κεκτημένων» και χειραγώγησης των πρωτοβάθμιων Ποντιακών Σωματείων.
Με το παρόν ψήφισμα τα ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της ΠΟΕ ζητούμε τις απαραίτητες νομικές και διοικητικές αλλαγές, οι οποίες θα δώσουν νέα δυναμική στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, καθιστώντας το πραγματικά Πανελλήνιο και όχι ελεγχόμενο όργανο του Σωματείου Παναγία Σουμελά.
ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ & ΖΗΤΟΥΜΕ:
Σεβασμό της υπ’ αριθμόν 52/2009 Γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με άμεση σύγκλιση του «Κοινού των Ποντίων» -με συμμετοχή όλων των Ποντιακών Σωματείων- και εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Προέδρου του Ιδρύματος.
Άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και κατάθεση σχετικής εισήγησης-πρότασης για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που να ορίζει τον τρόπο διοίκησης του Ιδρύματος, στο πλαίσιο δημοκρατικής εκπροσώπησης όλων των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδας.
Εκλογή διευρυμένου 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου με δημοκρατική ανάδειξη –και όχι διορισμούς- από όλα τα Ποντιακά Σωματεία της Ελλάδας, με τριετή θητεία και απαγόρευση επανεκλογής του ίδιου προσώπου ως προέδρου.
Δημιουργία σύγχρονου συνεδριακού κέντρου, ώστε να καταστεί η Παναγία Σουμελά το επίκεντρο του Παγκόσμιου Ελληνισμού, με δυνατότητα φιλοξενίας πλήθους Πολιτιστικών εκδηλώσεων & συνεδρίων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Δημιουργία Ιστορικού – Λαογραφικού Πανπροσφυγικού μουσείου.
Δημιουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής και Ποντιακών Μελετών, με παράλληλη λειτουργία σύγχρονης Βιβλιοθήκης & Ιστοσελίδας.
Χρηματοδότηση έκδοσης και μετάφρασης Ποντιακών βιβλίων και μεταπτυχιακών σπουδών σε ποντίους αριστούχους φοιτητές στον Τομέα της Ιστορίας.
Δημιουργία γηροκομείου και ορφανοτροφείου, προκειμένου να εκπληρωθεί και η επιθυμία των δωρητών-κατοίκων της Καστανιάς του Δήμου Βέροιας, και παραχώρησης από το Σωματείο Π. Σουμελά στο Ίδρυμα ολόκληρης της έκτασης των πεντακοσίων (500) στρεμμάτων, εντός του οποίου βρίσκεται το ιερό προσκύνημα της Παναγίας.
Επανίδρυση του ιστορικού ανδρικού Μοναστηριού της Παναγίας, όπως και στο όρος Μελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, (το οποίο αποτελεί το όρο παραχώρησης των 500 στρεμμάτων από την πρώην Κοινότητα Καστανιάς προς το Σωματείο Παναγία Σουμελά), με αποκλειστική αρμοδιότητα και ενασχόληση τη λειτουργία του Μοναστηριού και την αποπεράτωση –μετά από τόσα χρόνια- της αγιογράφησης του Ιερού προσκυνήματος της Παναγίας και των λοιπών παραρτημάτων του.
Βέροια 21 Ιουλίου 2009
ΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
1. Εύξεινος Λέσχη Βέροιας
2. Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας
3. Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας & Περιχώρων
4. Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ»
5. Μ. Π. Σύλλογος Νέας Νικομήδειας
6. Σύλλογος Κιβωτιανών Βέροιας
7. Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «ΤΑ ΑΝΘΕΜΙΑ»
8. Μ. Σύλλογος Ποντίων Ν. Προδρόμου «Ο ΑΚΡΙΤΑΣ»
9. Ε. Μ. Σύλλογος «ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΝΙΑΤΑ» Α. Ζερβοχωρίου
10. Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΜΙΕΖΑ»
11. Σύλλογος Ποντίων Αράχου
12. Σύλλογος Ποντίων Πλατέως «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ»
13. Εύξεινος Λέσχη Μακροχωρίου
14. Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου Νάουσας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ»
15. Εύξεινος Λέσχη Μαρίνας «Η ΡΩΜΑΝΙΑ»
16. Τ.Ο. ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ