Στις σελίδες αυτού του βιβλίου ξετυλίγονται τα 257 χρόνια ζωής της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, της πρώτης που ιδρύθηκε αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204. Περιγράφονται αναλυτικά και ζωντανά η γέννηση, η σύσταση και η λειτουργία της αυτοκρατορίας (φυλές, γλώσσα, κοινωνική και οικονομική ζωή, εκκλησιαστικός βίος), οι πολιτικές εξελίξεις και οι πολεμικές συγκρούσεις υπό τη διακυβέρνηση των είκοσι ενός συνολικά γόνων της οικογένειας των Κομνηνών, η άλωση και τα μεταγενέστερα γεγονότα, καθώς επίσης οι θρύλοι και οι σχετικές παραδόσεις που έχουν επιζήσει μέχρι σήμερα.

Αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες ιστορικές πηγές, ο καταξιωμένος ερευνητής και συγγραφέας Χρήστος Σαμουηλίδης μάς μεταφέρει με συναρπαστικό τρόπο στο μεσαιωνικό κράτος του Πόντου, ζωντανεύοντας και θυμίζοντας γεγονότα των οποίων ο απόηχος φτάνει συχνά ως τις μέρες μας.

Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1927. Το 1952 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1953-1954 εργάστηκε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Από το 1955 ως το 1970 δούλεψε στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Στα 18 περίπου χρόνια της υπηρεσίας του στο ίδρυμα της Μέλπως Λογοθέτη-Μερλιέ συνέλεξε 14.000 σελίδες λαογραφικού και ιστορικού υλικού από το στόμα των Μικρασιατών και Ποντίων προσφύγων. Από το 1970 ως το 1978 εργάστηκε στο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών-Σχολή Μωραΐτη. Το 1980 πήρε το διδακτορικό δίπλωμά του από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Το μέχρι τώρα έργο του περιλαμβάνει έξι ποιητικές συλλογές, θεατρικά έργα, δεκαέξι βιβλία με πεζογραφήματα και οκτώ επιστημονικά έργα, μεταξύ των οποίων Η Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και η διδακτορική του διατριβή Το Λαϊκό Παραδοσιακό Θέατρο του Πόντου. Βραβεία έχουν λάβει τα πεζογραφικά του έργα: Ακριτική Γενιά (ιστορικό μυθιστόρημα), Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 1972, Πέρα στην Ανατολή (διηγήματα), Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1979, Οδοιπορικό στον Πόντο (ταξιδιωτικό), Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας «Αμπντί Ιπεκτσί»1979, και Το Χρονικό του Καρς, Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας-Χρονικού το 1988.

Εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα"
Εμμ. Μπενάκη 59, 106 81 Αθήνα • τηλ. 210 3891849 • fax 210 3891894
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.