του Δημήτρη Τσάκα
Το δεύτερο Πολιτιστικό και Λαογραφικό Φεστιβάλ των Νεολαιών όλων των συλλόγων μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κάντον του Οχαϊο, αναμφίβολα αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα όχι μόνο για τον Ποντιακό Ελληνισμό της Αμερικής, αλλά και για την ίδια την Ομογένεια του Οχάιο. Κι αυτό, διότι οι εκδηλώσεις του τριημέρου διοργανώθηκαν εναλλάξ στα πολιτιστικά κέντρα της κοινότητας της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου στο Κάντον.
Το φεστιβάλ, όπως επεσήμαναν στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Δημήτρης Μολοχίδης, ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, καθώς επίσης και οι πρόεδροι των ποντιακών συλλόγων, ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες της οργανωτικής επιτροπής.
Κι αυτό, διότι για τρεις περίπου ημέρες η νέα γενιά των Ποντίων προέβαλε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υπερηφάνεια για την ποντιακή καταγωγή και παράλληλα διδάχτηκε πολλά για την ιστορία του Πόντου και για τη Γενοκτονία. Διδάχτηκε χορό και θέατρο σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Στο φεστιβάλ συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό νέοι και νέες και δεκάδες καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Αμερική και τον Καναδά.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, 15 Ιουνίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αγίας Τριάδας με τις εγγραφές και τον διαγωνισμό φαγητού με παϊδάκια και μουσική, καθώς και την ποντιακή βραδιά.
Το Σάββατο οι νέοι και οι γονείς τους παρακολούθησαν την ομιλία κ. Νίκου Μιχαηλίδη με θέμα «Η σημασία τού να είσαι Πόντιος σήμερα στην Αμερική» και στη συνέχεια συμμετείχαν στα μαθήματα χορών με τους Τζόζεφ Καλογιαννίδη-Graziosi και Δαμιανό Τογρίδη, καθώς και του επίσημου προσκεκλημένου της Ομοσπονδίας κ. Νίκου Ζουρνατζίδη με τους χοροδιδασκάλους των χορευτικών συγκροτημάτων των συλλόγων.
Η ομιλία του κ. Μιχαηλίδη, όπως είπε και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Δημήτρης Μολοχίδης, ήταν επίκαιρη και κέντρισε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου και κυρίως των νέων διότι εστιάστηκε στα στοιχεία τα οποία συνθέτων την πολιτιστική ταυτότητα των Ποντίων, στις ιδιαιτερότητες της ποντιακής διαλέκτου και στην προσήλωση στην διατήρηση των ηθών και των εθίμων.
Το βράδυ του Σαββάτου οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Κάντον όπου πραγματοποιήθηκε η χοροεσπερίδα στην οποία χόρεψαν όλα τα χορευτικά των συλλόγων μαζί.
Τ
ο πρωί της Κυριακής παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα είδαν τη θεατρική παράσταση «Μαντέ ιν Ούσα» της Βασιλικής Τσανακτσίδου. Η παράσταση, όπως επεσήμαναν στον «Εθνικό Κήρυκα» οι πρόεδροι των Συλλόγων απέσπασε τα ευμενή σχόλια του ακροατηρίου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε και η παρουσίαση των χορευτικών του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» στο Κάντον του Οχάιο, Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» στο Νόργουακ του Κονέκτικατ, του ιστορικού Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης, του Συλλόγου Ποντίων «Παναγία Σουμελά» Βοστώνης, του Συλλόγου Ποντίων «Ξενιτέας» του Σικάγου, της Ποντιακής Αδελφότητας «Παναγία Σουμελά» στο Τορόντο του Καναδά, καθώς και από το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων της Ατλάντας.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ποντιακή βραδιά με τους καλλιτέχνες Γιώργο Σιαμλίδη (τραγούδι) και Θόδωρα Κωτίδη (λύρα), οι οποίοι είχαν έρθει αποκλειστικά γι’ αυτό το τριήμερο από την Ελλάδα, τους ομογενείς Χρήστο Τικταπανίδη (λύρα), Γιάννη Απαζίδη (τραγούδι, νταούλι) και τους νέους μουσικούς Κώστα Απαζίδη, Νίκο Απαζίδη, Μπάμπη Ηλιάδη, Ευστάθιο Κυριακίδη, Kώστα Παπαδόπουλο, Βαγγέλη Πεσιρίδη, Μιχάλη Πεσιρίδη, Ευάγγελο Πονήρη, Χρήστο Πονήρη και Δημήτρη Στεφανίδη.
Ο πρόεδρος του Σύλλογου Ποντίων του Κλίβελαντ Οχάιο, Μανώλης Ερμίδης, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την επιτυχία όλων των εκδηλώσεων του τριημέρου και χαρακτήρισε το φεστιβάλ «ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας.
Ο Σύλλογος Ποντίων του Κλίβελαντ Οχάιο ιδρύθηκε προ τεσσάρων δεκαετιών και αποτελεί πόλο έλξης για τις οικογένειες των Ποντίων του Κλίβελαντ.
«Στο Κλίβελαντ ο αριθμός των ποντιακής καταγωγής ομογενών είναι μικρός σε σύγκριση με τις άλλες πόλεις των ΗΠΑ, παρά ταύτα είναι δυναμικός και ο δυναμισμός του οφείλεται στην αγάπη των μελών και στην αφοσίωσή τους να διατηρήσουν τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα», επεσήμανε ο κ. Ερμίδης, ο οποίος είναι επιχειρηματίας πενήντα ετών και ομιλεί άπταιστα την ελληνική γλώσσα. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Καζακιστάν, η σύζυγός του Μαρίνα στο Κιργιστάν και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Κωστίκα 9 ετών, τον Γιορίκα 7 ετών, Αναστάσιος 5 ετών και ο Πανίκας 2 ετών.
«Και τα τέσσερα παιδιά μου ομιλούν Ελληνικά και χορεύουν με άνεση τους ποντιακούς χορούς. Τον Φεβρουάριο αγοράσαμε είκοσι στολές, δέκα αντρίκιες και δέκα γυναικείες κι αυτό έχει αυξήσει τον ενθουσιασμό των μελών. Στις 28 Απριλίου διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία τον ετήσιο χορό και η ορχήστρα που είχε έρθει από το Τορόντο συγκινήθηκε από το πάθος των παιδιών, δεν δέχτηκαν να πάρουν χρήματα. Τα χρήματα θα διατεθούν για την αγορά νέων παραδοσιακών ενδυμασιών», πρόσθεσε ο κ. Ερμίδης.
Ο Νίκος Χριστοφορίδης, πρόεδρος της Ποντιακής Αδελφότητας Τορόντο «Παναγία Σουμελά», είπε ότι ο ίδιος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεΑων δεν μπόρεσε να παραστεί και εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι από το Τορόντο συμμετείχαν 75 άτομα, τα οποία πήγαν με το λεωφορείο που είχαν μισθώσει, με ιδιωτικά αυτοκίνητα και με μια λιμουζίνα.
«Όλοι επέστρεψαν κατενθουσιασμένοι, διότι το φεστιβάλ δεν ήταν μόνο ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, αλλά και ένα σχολείο για τη νέα γενιά».
Η Αδελφότητα έχει ιδιόκτητη λέσχη, την αποκαλούμενη Ποντιακή Εστία, που βρίσκεται στον αριθμό 397 της Λεωφόρου Ντάνφορθ, όπου εβδομήντα παιδιά υπό την διεύθυνση του Γιάννη Θεοφιλακτίδη, χοροδιδασκάλου και χορευτή διδάσκονται τους παραδοσιακούς χορούς.
Ο κ. Χριστοφορίδης ανέφερε ότι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου θα φιλοξενήσουν στο Τορόντο το συνέδριο νεολαίας των ποντιακών σωματείων.
Έχουμε ετοιμάσει το πρόγραμμα σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία και το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου.
Η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά», όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.», ιδρύθηκε τον Μάιο του 1963 με πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο τον αείμνηστο Ανέστη Κεραμειδόπουλο και από τότε ξεκίνησε την ανοδική της πορεία η Αδελφότητα».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης, Στέφανος Αμανατίδης, τόνισε: «Εμεινα κατενθουσιασμένος. Πάνω από εκατό παιδιά με στολές από όλη την Αμερική, πρόβαλαν τις παραδόσεις και εξέφρασαν την υπερηφάνεια για την ποντιακή τους καταγωγή. Με τέτοια νέα γενιά το μέλλον των συλλόγων μας είναι ευοίωνο».
Πηγή: e-pontos