Σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο Οι χίλιες και μία Τουρκίες μεταδίδει αυτή την περίοδο το γαλλογερμανικό κανάλι πολιτισμού ARTE, επιχειρώντας να προβάλει διάφορες πτυχές της ζωής στη γείτονα.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, το ταξίδι ήταν αφιερωμένο στον Εύξεινο Πόντο. Η εκπομπή πήγε στα περίχωρα της Τραπεζούντας και της Τόνιας, «στις κοιλάδες όπου ζουν οι απόγονοι των Ελλήνων Ποντίων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αφήγηση αλλά και στο συνοδευτικό σημείωμα του προγράμματος στα γερμανικά. «Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν ασπαστεί το Ισλάμ, μιλούν όμως παράλληλα με την τουρκική γλώσσα και τα αρχαία ελληνικά των προγόνων τους».

Το ντοκιμαντέρ «στήνει» την επίσκεψη στις κοιλάδες της Τόνιας γύρω από ένα ζευγάρι, τον Αχμέντ και τη Φατιμά Αϊντέν, οι οποίοι κάθε Κυριακή ετοιμάζονται να πάνε για χορό. «Χορόν», τον ονομάζουν στα μέρη αυτά, παραλλαγή του τίκ' είναι ουσιαστικά.

Παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ στη γερμανική γλώσσα μπορεί να μην καταλαβαίνουμε την αφήγηση, νιώθουμε όμως τον τόπο – ιδίως όσοι προερχόμαστε από εκεί.

Κάποια στιγμή ο Αχμέντ τραγουδά ποντιακά, κι αυτή η γλώσσα δεν χρειάζεται μετάφραση! Ούτε ο χορός φυσικά που τους ενώνει όλους, νέους και γηραιότερους.
Τη χαρά της η Φατιμά περιγράφει με δυο λόγια που θα βρουν πολλούς σύμφωνους: «Όταν ακούω τον ήχο της κεμεντζέ, ξεχνώ την ηλικία μου!»

Πηγή: Pontos-news