ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Για γενοκτονία των Αρμενίων μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος

Τον όρο «γενοκτονία» χρησιμοποίησε σήμερα από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη ο πάπας Φραγκίσκος, αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια, μια δήλωση που απειλεί να προκαλέσει ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία.

Για γενοκτονία των Αρμενίων μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος
«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα» έπληξε τον λαό μας των Αρμενίων» δήλωσε ο ποντίφικας επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπογράφθηκε το 2001 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον B΄ και τον πατριάρχη των Αρμενίων.

«Οι άλλες δύο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Και πιο πρόσφατα άλλες μαζικές εκτελέσεις όπως εκείνες στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, τη Βοσνία» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Φραγκίσκος προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915 και 1917, στην οποία συνλειτούργησε μαζί με τον πατριάρχη της αρμενικής καθολικής εκκλησίας Νερσές Μπεντρός XIX, παρουσία του προέδρου της χώρας, Σερζ Σαργκσιάν.

Ακόμα κι αν ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο B΄ είχε χρησιμοποιήσει τον όρο το 2000 στο κοινό έγγραφο και ο ίδιος ο Χόρχε Μπεργκόλιο τον είχε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές προτού εκλεγεί πάπας πριν από δύο χρόνια, είναι η πρώτη φορά που ένας ποντίφικας χρησιμοποιεί δημοσίως τον όρο «γενοκτονία».

Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε στον πρεσβευτή του Βατικανού

Οι τουρκικές αρχές κάλεσαν τον πρεσβευτή του Βατικανού στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθούν για τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος όταν χαρακτήρισε "γενοκτονια" τη σφαγή των Αρμενίων πριν από έναν αιώνα, ανέφερε ένας Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Ο πρεσβευτής της Αγίας Έδρας κλήθηκε για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για τον χαρακτηρισμό των γεγονότων ως "γενοκτονία", είπε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Αργότερα έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα ανακάλεσε τον δικό της πρεσβευτή στο Βατικανό για διαβουλεύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Πάπα ο Αχμέτ Νταβούτογλου επιτέθηκε στον Ποντίφικα:

"Η ανάγνωση αυτών των οδυνηρών γεγονότων κατά μεροληπτικό τρόπο είναι ανάρμοστο εκ μέρους του πάπα και της αρχής που εκπροσωπεί", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε κανάλι της χώρας του.

Πηγή: Έθνος