Φιλικό παιχνίδι μεταξύ της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του 2004 και ομάδα Επιλέκτων Ποντίων ποδοσφαιριστών διεξήχθη τη Δευτέρα στο γήπεδο της Καλαμαριάς, παρουσία 1000 περίπου θεατών, με νικήτρια την πρώτη με 5-0. Το ματς έγινε στη μνήμη των Ποντίων που χάθηκαν κατά την γενοκτονία του 1919 και διοργανώθηκε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Τα δύο πρώτα γκολ σημείωσε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, το τρίτο ο Βασίλης Τσιάρτας και στο δεύτερο ημίχρονο στο 60', ο Ζήσης Βρύζας έκανε το 4-0 για να κλείσει το σκορ στο 5-0 ο Βασίλης Λάκης. Ο αγώνας παρουσίασε ενδιαφέρον αν και η αγωνιστική υπεροχή ήταν μονόπλευρη και πολλοί παλαίμαχοι πιστοποίησαν την καλή αγωνιστική τους κατάσταση.

Πριν την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου απονεμήθηκε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς το έπαθλο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Φούτμπολ Λιγκ 2.

Την απονομή έκανε ο αντιπρόεδρος της Φουτμπολ Λίγκ κ. Σφακιανάκης.

Ηταν η πρώτη φορά που τα αστέρια της Πρωταθλήτριας Ευρώπης 2004 συναντήθηκαν και πάλι για μια ποδοσφαιρική παρουσία μετά τον μεγάλο εκείνο άθλο τους και ενόσω έχουν γίνει πλέον βετεράνοι του ποδοσφαίρου. Ο Θόδωρος Ζαγοράκης, ο Ζήσης Βρύζας, ο Βασίλης Τσάρτας, ο Τραϊανός Δέλλας, ο Βασίλης Λάκης, ο Αντώνης Νικοπολίδης και τα υπόλοιπα παιδιά της εθνικής Ελλάδος του 2004 βρέθηκαν και πάλι στο γήπεδο, υπό τις οδηγίες του Γιάννη Τοπαλίδη για έναν ιερό σκοπό.

Η ομάδα των Ποντίων Επιλέκτων μάλιστα, φορούσε αντίγραφο της στολής που φορούσαν και οι αθλητές του Κολεγίου της Μερτζιφούντας στην Αμάσεια του Πόντου, με το γράμμα Π στο μπροστινό τους μέρος, οι οποίοι το 1921 θυσιάστηκαν λόγω της καταγωγής τους.

Ακόμα, πριν την έναρξη της αναμέτρησης, ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα έπαιξαν και χόρεψαν Ποντιακούς χορούς τιμώντας τη σημερινή ημέρα.
«Είναι τιμή μας που προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε πολλά πράγματα για την γενοκτονία των ποντίων» δήλωσε ο αρχηγός της τότε εθνικής ομάδας και MVP του EURO 2004 Θόδωρος Ζαγοράκης, ενώ ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα αλλά του ζητήθηκε να αγωνιστεί στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης και με την ομάδα των ποντίων, είπε: «Δεν πρέπει να ξεχνούμε τι έγινε. Πρέπει και οι γείτονες μας να το παραδεχθούν και να αναγνωριστεί η γενοκτονία από όλες τις χώρες».
Τέλος, ο Μιχάλης Καψής είπε: «Δεν ασχολούμαι πλέον με το ποδόσφαιρο. Ασχολούμαι με την οικογένεια μου. Ελπίζω η ενέργεια μας αυτή να φέρει αποτέλεσμα. Τα τραγικά εκείνα χρόνια, χάθηκαν χιλιάδες Έλληνες. Πρέπει να αναγνωριστεί η τραγική εκείνη μέρα για να τη θυμούνται όλοι».

Τον αγώνα διαιτήτευσε ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος και οι δυο αντίπαλοι παρατάχθηκαν αρχικά με τις εξής συνθέσεις.
Μικτή Ποντίων: Σιαμίδης, Δημητριάδης, Καρανταϊδης, Μαυρογενίδης, Παπαδόπουλος Ν., Φυτανίδης, Κωφίδης, Παπαδόπουλος Γ., Κωνσταντινίδης, Ζελελίδης, Τσολερίδης.

Εθνική 2004: Νικοπολίδης, Καψής, Δέλλας, Γκούμας, Φύσσας, Γεωργιάδης, Μπασινάς, Παπαδόπουλος Δ., Τσάρτας, Νικολαϊδης, Ζαγοράκης. Στο ημίωρο της αναμέτρησης την θέση του Νικοπολίδη πήρε ο Χαλκιάς.

Πηγή: in.gr