Σύμφωνα με την εφημερίδα Vatan, κατά τη διάρκεια της συνόδου στελεχών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στον Τούρκο πρωθυπουργό ρωτήθηκε για το πότε θα λειτουργήσει και αν θα λειτουργήσει ποτέ η Αγία Σοφία (στην Κωνσταντινούπολη) ως τζαμί. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι: «το Σουλταναχμέτ (σ.σ. μπλέ τζαμί) είναι άδειο τις ώρες των προσευχών. Όταν θα γεμίσει, τότε μπορούμε να συζητήσουμε και το θέμα για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για προσευχή».
Κάποιοι ερμηνεύουν την απάντηση του Ερντογάν ως ένα πρώτο σημάδι των μελλοντικών σχεδίων του τούρκου πρωθυπουργού για τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Εμείς θα τολμούσαμε να την ερμηνεύσουμε ως μία έμμεση απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού, τόσο για την "Αγία Σοφία" στην Κωνσταντινούπολη όσο και για την Αγία Σοφία Τραπεζούντας, για τη συνέχιση λειτουργίας των 2 ιστορικών ναών ως μουσειακοί χώροι και όχι τη μετατροπή τους σε τζαμιά.
Τους προβληματισμούς μας για το κατά πόσο μπορεί ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα να μετατραπεί σε τζαμί τους είχαμε γράψει πριν λίγες μέρες.
- Αγία Σοφία Τραπεζούντας: μουσείο ή τζαμί;

Μένει να δούμε αν θα δικαιωθούμε!

Πηγή: e-pontos