Πλήθος κόσμου σε μία έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, συγκεντρώθηκε μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου κόκκινα τριαντάφυλλα σχημάτιζαν τον αριθμό 353.000 στη μνήμη του αριθμού των δολοφονημένων από την Τουρκία.

Μετά την κατάθεση στεφάνων από τον πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χάρη Χρυσοστόμου, αντιπροσωπία εκπροσώπων Ποντιακών Ομοσπονδιών, και του εκπροσώπου της Περιφέρειας Αττικής, Χάρη Πασβαντίδη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και κατόπιν το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «Αθάνατοι», ενώ δεκάδες μαύρα μπαλόνια πέταξαν προς τον ουρανό.

Στην πλατεία Συντάγματος είχαν στηθεί από νωρίς περίπτερα από τα οποία οι πολίτες μπορούσαν να ενημερωθούν και να προμηθευθούν βιβλία, και dvd αλλά και ενημερωτικά φυλλάδια για τη γενοκτονία, υπό τους ήχους ποντιακών τραγουδιών.

Η ποντιακή ομοσπονδία ζητά από την διεθνή κοινότητα την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας ως μέτρο αποτροπής παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον, την άμεση επέμβαση για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων στον Πόντο και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως «ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων της ρατσιστικής ιδεολογίας του κεμαλισμού».

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι «ο ξεριζωμός του ποντιακού λαού και οι ακρότητες και σφαγές των Νεοτούρκων που τον συνόδευσαν δικαιώνουν το χαρακτηρισμό της γενοκτονίας» και πρότεινε να δημιουργηθεί στο ΑΠΘ ή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έδρα για την έρευνα των Γενοκτονιών.
Ημέρα μνήμης

Η 19η Μαΐου έχει αναγνωριστεί το 1994 από το Κοινοβούλιο ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο.

Είναι η ημέρα κατά την οποία το 1919 αποβιβάστηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, αρχίζοντας τη δεύτερη φάση διώξεων κατά του ποντιακού ελληνισμού.
Χιλιάδες Πόντιοι επιστρατεύτηκαν και οδηγήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα μέσα σε σκληρές συνθήκες. Πολλοί πέθαναν, άλλοι εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν ή βιάστηκαν, χωρία λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν.

Μέσα στα επτά χρόνια (1916-1923) εξοντώθηκαν πάνω από 350.000 Πόντιοι σε σύνολο 750.000 ανθρώπων και πολλοί άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες, πριν φυσικά την ανταλλαγή πληθυσμών.

Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στον Πόντο ήδη από τον 8ο π.Χ αιώνα χτίζοντας σειρά αποικιών στην νοτιοανατολική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας.

Διαβάστε περισσότερα για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας στην Εγκυκλοπαίδεια του ΙΜΕ

Ανακοινώσεις με αφορμή την ημέρα εξέδωσαν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ. Ενός λεπτού σιγή τήρησε την Παρασκευή και η Βουλή των Ελλήνων.

Πηγή: in.gr