της Sophie Huet, Le Figaro

Η γαλλική κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της Γερουσίας της 23ης Ιανουαρίου, τον προτεινόμενο νόμο από την Valérie Boyer, βουλευτή UMP του νομού Bouches-du-Rhône, που τιμωρεί την άρνηση μιας αναγνωρισμένης γενοκτονίας, κυρίως των Αρμενίων το 1915.

Αυτό επιβεβαίωσε τη Δευτέρα στη Φιγκαρό, ο αρμόδιος Υπουργός για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο Πατρίκ Ολιέ, μαζί με τις ευχές του πρωθυπουργού στον Τύπο.
Ο Πατρίκ Ολιέ δήλωσε: «Αισθάνομαι ότι υπάρχει συναίνεση» για το θέμα. Ο υπουργός θα προτείνει την ένταξη αυτού του νομοσχεδίου, που επικρίθηκε έντονα από τις τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων της Γερουσίας.

Στην Εθνοσυνέλευση, το νομοσχέδιο Boyer ψηφίστηκε στις 22 Δεκεμβρίου με ανάταση χεριών σχεδόν ομόφωνα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες, παρά την αντίθεση μιας δεκαριάς βουλευτών UMP, σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, η οποία έστειλε δύο αντιπροσωπείες στο Παρίσι, μια πολιτική, η άλλη με επικεφαλής επιχειρήσεων.

Μετά την ψήφιση του κειμένου από τους βουλευτές, η Valérie Boyer είχε λάβει «απειλές θανάτου και βιασμού», σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια της.

Πηγή: e-pontos