ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
κα. Άννα Διαμαντοπούλου

Θέμα: Αποστολή της υπ' αριθμόν 52/2009 Γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κυρωμένης από την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Αξιότιμη κα Διαμαντοπούλου,

Η Παναγία Σουμελά συνδέθηκε άρρηκτα στο πέρασμα των αιώνων με την Ιστορία του Οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού, και αποτελεί το κατεξοχήν εθνικο-θρησκευτικό του σύμβολο.

Όπως γνωρίζετε, η Ολομέλεια του Ν.Σ.Κ. που αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον εισηγητή και 47 μέλη, αποφάνθηκε με την με αριθμό 52/2009 γνωμοδότησή του ότι:
1. Η νομική μορφή του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά είναι αυτή του αυτοτελούς νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, με χαρακτήρα θρησκευτικό και κοινωφελές και όχι εκκλησιαστικό. Για το λόγο αυτό υπάγεται στην εποπτεία μόνο της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και όχι της Ιεράς Συνόδου.
2. Η κανονιστική διάταξη 47/1973 της Ιεράς Συνόδου είναι άκυρη και ανίσχυρη και ως εκ τούτου, είναι παράνομη η μέχρι τώρα συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Ακολούθως, μετά την προσφυγή της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στο Συμβούλιο της Επικρατείας λάβατε τη γενναία απόφαση να ασκήσετε παρέμβαση στο ΣτΕ (αρ. πρωτ. 59951/Α1/11-8-2011 με χαρακτήρα εξ. επείγον) υπέρ των θέσεων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, χαρακτηρίζοντας για πρώτη φορά το νέο Κανονισμό που πρότεινε ο Μητροπολίτης Βέροιας προς την Ιερά Σύνοδο ως άκυρο, τη Διοίκηση του Ιδρύματος παράνομη και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ανίσχυρες, αλλά επίσης αναφερθήκατε και στην αναγκαιότητα εκδημοκρατισμού της διοίκησης του Ιδρύματος, με συμμετοχή των Ποντιακών Σωματείων και με διασφάλιση της οικονομικής διαφάνειας.

Κατόπιν τούτων, αιτούμαστε την κύρωση από εσάς της ανωτέρω γνωμοδότησης του ΝΣΚ και την αποστολή γνήσιου αντιγράφου, προκειμένου να το καταθέσουμε στο ΣτΕ και να περιληφθεί στη δικογραφία.

Παράλληλα σας υποβάλλουμε το αίτημα–ευχή μαζί με την ελπίδα να υπάρξει σύντομα νομοθετική παρέμβαση από εσάς, στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της Νομιμότητας και περαιτέρω της δημοκρατικής εκπροσώπησης όλων των Ποντιακών Σωματείων στο Δ.Σ. του Ιδρύματος, λύση την οποία από καιρό επιδιώκουμε και που πιστεύουμε ότι θα δώσει τέλος στην πόλωση και την αντιπαλότητα, συμπαρατάσσοντας όλα τα Ποντιακά Σωματεία υπό τη σκέπη της μάνας των Ποντίων, της Παναγίας Σουμελά.

Σας δηλώνουμε ότι ευθύς μόλις καταθέσετε σχετικό νομοσχέδιο θα προβούμε στην παραίτηση από το δικόγραφο της αιτήσεως ακύρωσης που καταθέσαμε στο ΣτΕ και εκκρεμεί προς εκδίκαση, αφού η ψήφιση ενός τέτοιου «λυτρωτικού» νομοθετήματος, θα δώσει τέλος στην παρανομία και θα αποτελέσει μία ακόμη «χρυσή» σελίδα στην Σύγχρονη Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, ανάλογη της αναγνώρισης της Γενοκτονίας Των Ελλήνων του Πόντου από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, και σας διαβεβαιώνουμε ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός και μπορεί και ξέρει να εκφράζει τη στήριξη του σε πολιτικές προσωπικότητες που αναλαμβάνουν το βάρος πολιτικών πράξεων που δημιουργούν τομές στη ζωή του τόπου.

Κυρία Υπουργέ,

Οι διακηρυγμένες αρχές και τα πιστεύω σας, αλλά και η έμπρακτη παρέμβαση σας υπέρ των θέσεων μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν μας καταλείπουν καμία αμφιβολία ότι θα επιλέξετε το δρόμο της Νομιμότητας και της δημοκρατικής εκπροσώπησης όλων των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδας, σε αντικατάσταση του «βεβαρημένου» Βασιλικού Διατάγματος 924/66 και της παράνομης κανονιστικής πράξης, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μέγιστες υπηρεσίες σε ολόκληρο τον Ποντιακό Ελληνισμό, σηματοδοτώντας ουσιαστικά μια νέα πορεία ενότητας, δημιουργίας και Πολιτισμού, ανάλογης της λαμπρής Ιστορίας μας.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΠΟΥΡΤΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ   ΙΝΤΖΕΒΙΔΗΣ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ