Είναι γνωστό ότι το διοικητικό κατεστημένο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά,όλα αυτά τα χρόνια της «δυναστείας» Τανιμανίδη, είχε συμμάχους και «δεκανίκια» σε όλους τους χώρους, ιδιαίτερα δε στο χώρο της Εκκλησίας και της Πολιτικής Εξουσίας, των οποίων η παρέμβαση άλλωστε είναι και πιο αποτελεσματική.

Στη προσπάθεια αυτή στήριξης και διαιώνισης της υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης, το «παιχνίδι» που παίζεται στις πλάτες των απλών πιστών ή αγνών πατριωτών είναι αυτό της συγκάλυψης και της «ωραιοποίησης» της πραγματικότητας, στο οποίο επιστρατεύτηκαν το τελευταίο διάστημα, καταρχήν άνθρωποι που το ιερατικό τους σχήμα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντιπαράθεσης μαζί τους και κατόπιν πολιτικά πρόσωπα, που ανάμεσα στο «δίκαιο και ηθικό» από την μια και το «πολιτικά ωφέλιμο» από την άλλη, επιλέγουν το δεύτερο. Όλοι βέβαια, προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη και τους ανυποψίαστους πιστούς ή απλούς πολίτες ότι κοπιάζουν για την προστασία της Παναγίας από τον «αδιόρατο εχθρό», ποντάροντας στη θρησκοληψία και τα φοβικά σύνδρομα που αποτελούν πάντοτε τα πιο στέρεα υλικά της συντήρησης κάθε κατεστημένου. Το όραμα για την οικοδόμηση μίας νέας πραγματικότητας αντάξιας της Ιστορίας, αλλά και του ρόλου της Παναγίας Σουμελά που μπορεί να διαδραματίσει για ένα πιο «φωτεινό» μέλλον για τον Ελληνισμό και τον τόπο, απαξιώνεται ως «ρομαντικό όνειρο αφελών ανθρώπων».

Συμμέτοχοι και υπεύθυνοι στο «παιχνίδι» αυτό, όλοι. Υποκινητές και υποκινούμενοι, θύτες και θύματα. Και το «παιχνίδι» συνεχίζεται μέχρι τη στιγμή που οι ρόλοι αποκαλύπτονται και οι αντιδράσεις γιγαντώνονται. Τότε όλα ανατρέπονται.
Οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Και η ώρα της ανατροπής είναι μπροστά.

 Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.
 Ο Πρόεδρος                            Ο Γραμματέας
 Χαράλαμπος Καπουρτίδης     Αρχιμήδης Ιντζεβίδης