ΒΕΡΟΙΑ 06/10/2010
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ & ΤΟΝ ΜΗ ΟΡΙΣΜΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Μετά και την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου, η οποία ήταν και η τελευταία πριν της εκλογές για την ανάδειξη του νέου Καλλικρατικού Δήμου, το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά απέμεινε για πρώτη φορά από συστάσεως του «ακέφαλο» για πέντε μήνες, μια και δεν κατάφερε, παρά τις έντονες πιέσεις, να συγκροτήσει νομίμως Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς ο Δήμος αρνήθηκε να συμπράξει στις παράνομες μεθοδεύσεις του Ιδρύματος, μετά το φιάσκο της αποκάλυψης της όρκισης του κ. Πετρίδη ως εκπροσώπου του Δήμου, εν αγνοία του ίδιου του Δήμου και ενόσω εκκρεμούσε ακόμη η αίτηση από το ίδιο το Ίδρυμα για έκδοση σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.

ΣΘΕΝΑΡΗ ΚΑΙ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ κ. Π. ΤΣΑΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αν και αρχικά επιχειρήθηκε να «περάσει το θέμα» με το χαρακτήρα το κατεπείγοντος πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, χάρη στην καταλυτική στάση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πέτρου Τσαπαρόπουλου το θέμα δεν συζητήθηκε «στο πόδι» ως έκτακτο, αλλά ως ημερήσιας διάταξης, όπου «ξετυλίχθηκε όλο το κουβάρι» και αποκαλύφθηκαν οι παράνομες μεθοδεύσεις του Ιδρύματος. Και παρά τις έντονες πιέσεις να ξαναέρθει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτό τελικώς αποφεύχθηκε.

Αποτέλεσμα των παραπάνω και όλων όσων από καιρό έχουν καταγγείλει τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Ημαθίας είναι η Διοίκηση του Ιδρύματος να βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα», αφού έχει απωλέσει κάθε έδαφος νομιμότητας, ενώ η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ήδη από πέρσι την παρουσία Ελεγκτών του Δημοσίου για τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του Ιδρύματος, ο οποίος ακόμη δεν έχει περαιωθεί και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
«ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ»

Εντύπωση βέβαια προκαλεί το γεγονός ότι παρά την ομόφωνη καταδίκη της διοίκησης του Ιδρύματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, στη Σουμελά «δεν κινείται φύλλο»! και δεν έχει σταλεί ούτε μία επίσημη ανακοίνωση που να επιχειρήσει να δικαιολογήσει τις πρακτικές του Ιδρύματος.
«ΔΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Διαφαίνεται ότι όλες τις ελπίδες έχει εναποθέσει το Ίδρυμα στον Μητροπολίτη Βέροιας, ο οποίος αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική «σανίδα σωτηρίας» καθώς ήδη μεθοδεύεται με πρότασή του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας η τροποποίηση της λειτουργίας του Ιδρύματος, με τρόπο που ουσιαστικά αναγάγει τον νυν πρόεδρο του Ιδρύματος Γ. Τανιμανίδη σε …Μητροπολίτη!, αφού Πρόεδρος με τον νέο Κανονισμό επιχειρείται να αναλάβει ο Μητροπολίτης, και όποτε κωλύεται στα καθήκοντα του –δηλαδή πάντοτε- αντ’ αυτού θα προεδρεύει ο Τανιμανίδης!!! Και φυσικά πάντοτε ερήμην των Ποντιακών Σωματείων.

ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Με έγγραφό της προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο –το οποίο ήδη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Λέσχης www.elverias.gr- η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καταγγέλλει τα ανωτέρω και ζητά να μην προχωρήσει η Διαρκή Ιερά Σύνοδος στην επικείμενη συνεδρίασή της σε αποδοχή του Κανονισμού αυτού που προτείνει ο Μητροπολίτης Βέροιας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστρατήγηση του Νόμου και τη δημιουργία έντασης ανάμεσα στην Εκκλησία και τα 386 Ποντιακά Σωματεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.

Παράλληλα όλα τα ανωτέρω στοιχεία, μαζί με τα δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων για την ομόφωνη καταδίκη του Ιδρύματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας έχει αποστείλει σε ογκώδη φάκελο η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Διαμαντοπούλου, καθώς η Υπουργός είναι η μόνη που έχει τη δικαιοδοσία εκ του Νόμου να εποπτεύει το Ίδρυμα και να μεριμνά για τη νομότυπη λειτουργία του.

Ομοίως σε διάβημα προς την κατεύθυνση αυτή έχει προβεί και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, ενώ καταλυτικής σημασίας πρόκειται να είναι η παρέμβαση που δρομολογείται από τους Βουλευτές του Νομού, σε συνδυασμό με όλους τους Πόντιους Βουλευτές, αλλά και αυτόνομη παρέμβαση της Δημάρχου Βέροιας κα Χαρούλας Ουσουτζόγλου-Γεωργιάδη με αυτοπρόσωπη επίδοση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην Υπουργό.

Για το Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ