ΒΕΡΟΙΑ 04/08/2010
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
Α Ι Τ Η Σ Η
(ορισμού τακτικού θέματος)

Η Παναγία Σουμελά συνδέθηκε άρρηκτα στο πέρασμα των αιώνων με την Ιστορία του Οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού, και αποτελεί το κατεξοχήν εθνικο-θρησκευτικό του σύμβολο.

Στις 19.9.2008 σύσσωμα τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Ημαθίας –συγκεκριμένα 16 επί συνόλου 17 ποντιακών σωματείων- υπογράψαμε ψήφισμα για το διοικητικό καθεστώς του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, με το οποίο διατρανώσαμε το αίτημά μας για νομιμότητα και δημοκρατία, τονίζοντας τον κορυφαίο και καταλυτικό ρόλο που αξίζει και πρέπει να διαδραματίσει το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά στα Ποντιακά δρώμενα, ως επίκεντρο –και όχι ως αιτία πόλωσης- του Παγκόσμιου Ελληνισμού.

Το ψήφισμα αυτό έχουν υπογράψει και στηρίξει μέχρι σήμερα δεκάδες ποντιακά Σωματεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό, όπως και οι –πρώην και νυν- βουλευτές Ημαθίας Τάσος Σιδηρόπουλος, Μιχάλης Χαλκίδης, Ηλίας Φωτιάδης, Θανάσης Γικόνογλου και Άγγελος Τόλκας.
Επίσης τις θέσεις μας στηρίζουν το σύνολο των Ποντίων βουλευτών και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, στην οποία ανήκουν 384 Ποντιακά Σωματεία και η οποία εκφράζει την ενότητα του Ποντιακού χώρου.

Η εγκαθίδρυση με το υπ’ αριθμόν 924/66 Βασιλικό Διάταγμα ενός διοικητικού καθεστώτος που μονοπωλεί τη Διοίκηση του Ιδρύματος ισοβίως, δίνοντας κυριαρχικά δικαιώματα αποκλειστικά στο Σωματείο Παναγία Σουμελά και στον Πρόεδρο του για περισσότερα από 47 χρόνια, δημιουργεί απαράδεκτους και αντιδημοκρατικούς αποκλεισμούς όλων των υπολοίπων Σωματείων της Ελλάδας, που επιθυμούν να το πλαισιώσουν και να το αναβαθμίσουν με τη δυναμική τους.

Ήδη η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους -που αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο- και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον εισηγητή και 47 μέλη, με την με αριθμό 52/2009 γνωμοδότησή του αποφάνθηκε ότι:

1. Η νομική μορφή του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά είναι αυτή του αυτοτελούς Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, με χαρακτήρα θρησκευτικό και κοινωφελές και όχι εκκλησιαστικό. Για το λόγο αυτό υπάγεται στην εποπτεία μόνο της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και όχι της Ιεράς Συνόδου.

2. Η κανονιστική διάταξη 47/1973 της Ιεράς Συνόδου είναι άκυρη και ανίσχυρη και ως εκ τούτου, είναι παράνομη η μέχρι τώρα συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, αλλά και η ρύθμιση της που προβλέπει ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος δεν εκλέγεται δημοκρατικά, αλλά στη θέση αυτή διορίζεται ο εκάστοτε Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης.

3. Είναι παράνομη η εκλογή τριών (3) αντί (4) μελών του Δ.Σ. από το Κοινό των Ποντίων καθώς και η αναπλήρωση του 4ου μέλους από τον εκπρόσωπο της Μητρόπολης Βέροιας.

Παρά την ανωτέρω γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ, το Δ.Σ. του Ιδρύματος, μεθόδευσε και πέτυχε τη διενέργεια εκλογών του «Κοινού των Ποντίων» για την ανάδειξη μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος την Κυριακή 11 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Καστανιά Βέροιας, με ταυτόχρονες εκλογές στον ίδιο χρόνο και χώρο, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), παρά το γεγονός ότι η έδρα και τα γραφεία της ΠΟΠΣ δεν βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Καστανιά, αλλά στη Θεσσαλονίκη, όπου μέχρι σήμερα πραγματοποιούνταν οι εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ.

Κατά συνέπεια, μεθοδεύτηκε η παρουσία στο Κοινό των Ποντίων μονάχα των Σωματείων της ΠΟΠΣ, και όχι και των Σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ), στην οποία ανήκουν πλέον των 384 Σωματείων, ήτοι η συντριπτική πλειοψηφία των Ποντιακών Σωματείων της χώρας.
Τα ανωτέρω καταγγείλαμε με έγγραφο που καταθέσαμε στον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα, ως πρόεδρο της Συνέλευσης του Κοινού των Ποντίων, εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων κυρίως του Ν. Ημαθίας, (αλλά και της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης κ.α.) που πληροφορηθήκαμε το γεγονός, πλην όμως η διαδικασία συνεχίστηκε προκειμένου να επιτευχθεί το προαποφασισμένο αποτέλεσμα, δηλαδή η εκλογή τριών (3) μελών για το Δ.Σ. του Ιδρύματος, εφαρμόζοντας και πάλι την άκυρη και ανίσχυρη κανονιστική διάταξη 47/1973 της Ιεράς Συνόδου.

Την παρανομία αυτή καλείται να ολοκληρώσει και επισφραγίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, ορίζοντας ένα μέλος στο Δ.Σ. του Ιδρύματος (από το Δ.Δ. Καστανιάς), καθιστάμενο με αυτόν τον τρόπο συνένοχο και συνυπαίτιο με το Διοικητικό κατεστημένο, κόντρα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τη συντριπτική πλειοψηφία των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδας, το σύνολο των Ποντιακών Σωματείων του Νομού Ημαθίας, τους βουλευτές του Νομού, τους δημότες της Βέροιας και τους κατοίκους της Καστανιάς.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Ιανουαρίου 2009 τέθηκε ως θέμα προ ημερησίας διάταξης η υπερψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο του κοινού ψηφίσματος των Ποντιακών Σωματείων του Νομού Ημαθίας, το οποίο υπογράφηκε με πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, αναφορικά με την αναγκαιότητα αλλαγής του διοικητικού καθεστώτος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», θέμα το οποίο μετά από πρότασή σας, αποφασίστηκε να συζητηθεί ως τακτικό πλέον σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο. Για το λόγο αυτό σας καταθέσαμε την υπ’ αριθμ. πρωτ. 42/4-2-2009 αίτησή μας, με την οποία σας δηλώσαμε το αίτημά μας να παραστούμε σε αυτό και να τοποθετηθούμε, επί του θέματος, πλην όμως το θέμα αυτό ουδέποτε συζητήθηκε. Στο ανωτέρω έγγραφό μας καταστήσαμε σαφές ότι «Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας και τα Ποντιακά Σωματεία του Ν. Ημαθίας ΔΕΝ επιθυμούμε την ανάληψη της διοίκησης του Ιδρύματος, ούτε την κηδεμόνευσή του από κανένα Σωματείο ή Ομοσπονδία, αλλά επιζητούμε τη δημοκρατική εκπροσώπηση όλων των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδας, μέσα από διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες και δηλώνουμε ότι ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ που θα προκύψει ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, με μοναδικό στόχο να καταστεί η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ φάρος πνευματικός και πολιτιστικός που θα ενώνει και θα φωτίζει τους απανταχού Έλληνες, Ποντίους και μη».

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι, ο Τουριστικός Όμιλος Καστανιάς με το από 11 Ιουλίου 2009 αίτημα του προς την κα Δήμαρχο Βέροιας, το οποίο μάλιστα υπογράφουν 184 κάτοικοι της Καστανιάς (δηλαδή σχεδόν το σύνολο των κατοίκων του χωριού) ζητούσε (κατά λέξη):

«Κυρία Δήμαρχε,
Σεβόμενοι την επιθυμία των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου του 1952 για παραχώρηση ΜΕΧΡΙ πεντακοσίων (500) στρεμμάτων ΕΠΙ ΣΚΟΠΩ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΟΥΜΕΛΑ, και έχοντες την υποχρέωση πιστής τηρήσεως του όρου αυτού, ΖΗΤΟΥΜΕ να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες για την ανάκληση της δωρεάς, τουλάχιστον των 450 στρεμμάτων δάσους, που παρά την παρέλευση 56 ετών, όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν για το σκοπό για τον οποίο δωρήθηκαν, αλλά ούτε καν παραχωρήθηκαν στο Ίδρυμα Σουμελά, προκειμένου να αναπτυχθούν και οι λοιπές εγκαταστάσεις που προβλέπονταν (γηροκομείο, ορφανοτροφείο), με αποκλειστική χρήση την είσπραξη δικαιωμάτων ξύλευσης από τον ίδιο τον δωρητή –Δήμο Βέροιας!!!» καθώς ήδη αρχικά το Ίδρυμα και κατόπιν το Σωματείο Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης δεν δίστασε να προχωρήσει και σε κατάθεση αγωγής ΚΑΤΑ του ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ (όπου ανήκει πλέον και η Καστανιά) αξιώνοντας ποσό 9.518€ ως δικαιώματα ξύλευσης του δάσους που έχει δωρηθεί σε αυτό!!! και μάλιστα πέτυχε την έκδοση της υπ’ αριθμόν 98/2010 απόφασης του Ειρηνοδικείου Βέροιας (όπου άσκησε παρέμβαση υπέρ του Δήμου Βέροιας η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας και ο Τουριστικός Όμιλος Καστανιάς), με την οποία ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ να καταβάλλει το ανωτέρω ποσό στο Σωματείο Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα ο Τουριστικός Όμιλος Καστανιάς κατέθεσε δημόσια καταγγελία για το οικολογικό έγκλημα στο παρθένο δάσος της Καστανιάς, με απόρριψη πετρωμάτων – μπαζών λίγα μέτρα πιο πάνω από το «Σπίτι της Σάντας», προερχόμενα από εκσκαφή από το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, καταγγελία η οποία κατατέθηκε και στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας, μετά την οποία ήδη κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες Αρχές.

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας,
Με την παρούσα ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ –κάνοντας χρήση των σχετικών διατάξεων- να τεθεί ΑΜΕΣΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο ως τακτικό το θέμα του Διοικητικού Καθεστώτος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, ΖΗΤΩΝΤΑΣ από το Δημοτικό Συμβούλιο :

1. Να λάβει υπόψη του το από 19-09-2008 ψήφισμα των Ποντιακών Σωματείων του Νομού Ημαθίας, και να ταχθεί υπέρ της επικράτησης της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ και συμμετοχής όλων των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδας στη διοίκηση του Πανελληνίου Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, ώστε να καταστεί η Παναγία Σουμελά το επίκεντρο του Ποντιακού Ελληνισμού και συνεκτικός κρίκος που θα ενώνει και θα καθοδηγεί τα Ποντιακά Σωματεία ως Φάρος θρησκευτικός και πολιτιστικός.

2. Να καταδικάσει την καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος του Σωματείου Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης να αξιώσει δικαστικώς το ποσό των 9.518€, εντόκως, ως δικαιώματα ξύλευσης του δάσους που έχει δωρηθεί σε αυτό με πρόταση της πρώην Κοινότητας Καστανιάς (νυν Δήμος Βέροιας) και να προβεί στην άσκηση εφέσεως κατά της 98/2010 απόφασης του Ειρηνοδικείου Βέροιας και στην άσκηση κάθε νόμιμης ενέργειας, προκειμένου να γίνει ανάκληση της δωρεάς των 450 στρεμμάτων που ΔΕΝ παραχωρήθηκαν στο Ίδρυμα και παραμένουν στην κυριότητα του Σωματείου Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης.

3. Να καταδικάσει το οικολογικό έγκλημα στο παρθένο δάσος της Καστανιάς, με απόρριψη πετρωμάτων – μπαζών από το Σωματείο Παναγία Σουμελά.

4. Να απορρίψει τη συμμετοχή του Δήμου Βέροιας στο Δ.Σ. του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, χωρίς την προηγούμενη τήρηση της Νομιμότητας, σύμφωνα με την ανωτέρω γνωμοδότηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Χώρας.
Για το Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΕΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

 ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ