Βέροια, 8 Ιουλίου 2010
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
κα. ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΤΩΝ ΚΑΤΩΘΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΩΝ
ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ «ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ» ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ «ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ»

Αξιότιμη κα Διαμαντοπούλου,

Η Παναγία Σουμελά συνδέθηκε άρρηκτα στο πέρασμα των αιώνων με την Ιστορία του Οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού, και αποτελεί το κατεξοχήν εθνικο-θρησκευτικό του σύμβολο.

Στις 19.9.2008 σύσσωμα τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Ημαθίας –συγκεκριμένα 16 επί συνόλου 17 ποντιακών σωματείων- υπογράψαμε ψήφισμα για το διοικητικό καθεστώς του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, με το οποίο διατρανώσαμε το αίτημά μας για νομιμότητα και δημοκρατία, τονίζοντας τον κορυφαίο και καταλυτικό ρόλο που αξίζει και πρέπει να διαδραματίσει το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά στα Ποντιακά δρώμενα, ως επίκεντρο –και όχι ως αιτία πόλωσης- του Παγκόσμιου Ελληνισμού. Το ψήφισμα αυτό έχουν υπογράψει και στηρίξει μέχρι σήμερα δεκάδες ποντιακά Σωματεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό, όπως και οι –πρώην και νυν- βουλευτές Ημαθίας Τάσος Σιδηρόπουλος, Μιχάλης Χαλκίδης, Ηλίας Φωτιάδης, Θανάσης Γικόνογλου και Άγγελος Τόλκας.

Επίσης τις θέσεις μας στηρίζουν το σύνολο των Ποντίων βουλευτών και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, στην οποία ανήκουμε όλα τα υπογράφοντα το ψήφισμα Ποντιακά Σωματεία και η οποία εκφράζει την ενότητα του Ποντιακού χώρου.

Η εγκαθίδρυση με το υπ’ αριθμόν 924/66 Βασιλικό Διάταγμα ενός διοικητικού καθεστώτος που μονοπωλεί τη Διοίκηση του Ιδρύματος ισοβίως, δίνοντας κυριαρχικά δικαιώματα αποκλειστικά στο Σωματείο Παναγία Σουμελά και στον Πρόεδρο του για περισσότερα από 44 χρόνια, δημιουργεί απαράδεκτους και αντιδημοκρατικούς αποκλεισμούς όλων των υπολοίπων Σωματείων της Ελλάδας, που επιθυμούν να το πλαισιώσουν και να το αναβαθμίσουν με τη δυναμική τους.

Ήδη η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους -που αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο - και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον εισηγητή και 47 μέλη, με την με αριθμό 52/2009 γνωμοδότησή του αποφάνθηκε ότι:

1. Η νομική μορφή του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά είναι αυτή του αυτοτελούς Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, με χαρακτήρα θρησκευτικό και κοινωφελές και όχι εκκλησιαστικό. Για το λόγο αυτό υπάγεται στην εποπτεία μόνο της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και όχι της Ιεράς Συνόδου.

2. Η κανονιστική διάταξη 47/1973 της Ιεράς Συνόδου είναι άκυρη και ανίσχυρη και ως εκ τούτου, είναι παράνομη η μέχρι τώρα συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, αλλά και η ρύθμιση της που προβλέπει ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος δεν εκλέγεται δημοκρατικά, αλλά στη θέση αυτή διορίζεται ο εκάστοτε Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης.

3. Είναι παράνομη η εκλογή τριών (3) αντί (4) μελών του Δ.Σ. από το Κοινό των Ποντίων καθώς και η αναπλήρωση του 4ου μέλους από τον εκπρόσωπο της Μητρόπολης Βέροιας.

Η ανωτέρω γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ, όπως και φάκελος με τα σχετικά έγγραφα, σας έχουν κατατεθεί αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Υπουργείο, αναζητώντας «ήπια» πολιτική λύση, προκειμένου να αποφευχθεί η δικαστική αντιπαράθεση, παρά το γεγονός ότι ενδεχόμενη προσφυγή στη Δικαιοσύνη θα δικαιώσει τις θέσεις μας, κρίνοντας περί της παράνομης σύστασης του Δ.Σ. του Ιδρύματος και κατά συνέπεια της ακυρότητας κάθε απόφασης του, πλην όμως το Δ.Σ. του Ιδρύματος, εκμεταλλευόμενο τη δική σας αδράνεια, έχει μεθοδεύσει τη διενέργεια εκλογών στο Κοινό των Ποντίων, προκειμένου να ανανεώσει τη θητεία του για άλλα τρία (3) έτη.

Συγκεκριμένα, σκοπεύει να διενεργήσει εκλογές του «Κοινού των Ποντίων» για την ανάδειξη μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος την Κυριακή 11 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Καστανιά Βέροιας, χωρίς να έχει αποστείλει έγγραφη πρόσκληση σε κανένα Ποντιακό Σωματείο, όπως συνέβηκε στις προηγούμενες εκλογές. Το γεγονός αυτό το πληροφορηθήκαμε εγκύρως τυχαία, από δημοσίευμα της Εφημερίδας «Καθημερινή» της 4ης Ιουλίου, δηλαδή μόλις 7 ημέρες πριν τις εκλογές.

Μάλιστα, η εσπευσμένη αυτή προσπάθεια αιφνιδιασμού των Σωματείων, έγινε μετά από πρόσφατη αποτυχημένη προσπάθεια υπογραφής από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, νέου Κανονισμού για τη διοίκηση και διαχείριση του Ιδρύματος, μετά από πρόταση του Μητροπολίτη Βεροίας, όπου μεταξύ άλλων προτάθηκε η εποπτεία του Ιδρύματος να γίνεται όχι από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά από την Εκκλησία της Ελλάδος και ο αριθμός των μελών του Δ.Σ. που εκλέγονται από το Κοινό των Ποντίων, όπου δικαιούνται να συμμετέχουν όλα τα Ποντιακά Σωματεία, να περιοριστεί από τέσσερα (4), μόλις σε δύο (2)!!! περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή των Ποντιακών Σωματείων στο Δ.Σ. του Ιδρύματος.

Επειδή ο νέος αυτός Κανονισμός δεν έλαβε την υπογραφή της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας, και ενόψει λήξης της θητείας του υπάρχοντος Δ.Σ. μεθοδεύεται η ανωτέρω διαδικασία ανανέωσης της θητείας του, και μάλιστα με ταυτόχρονες εκλογές στον ίδιο χρόνο και χώρο, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), παρά το γεγονός ότι η έδρα και τα γραφεία της ΠΟΠΣ δεν βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, αλλά στη Θεσσαλονίκη, όπου μέχρι σήμερα πραγματοποιούνταν οι εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ.

Κατά συνέπεια, μεθοδεύτηκε η παρουσία στο Κοινό των Ποντίων μονάχα των Σωματείων της ΠΟΠΣ, στα οποία στάλθηκε έγγραφη πρόσκληση για της εκλογές της Ομοσπονδίας, και όχι και των Σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) στην οποία ανήκουν πλέον των 370 Σωματείων, ήτοι η συντριπτική πλειοψηφία των Ποντιακών Σωματείων της χώρας.

Κυρία Υπουργέ,

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τις ανωτέρω πρακτικές από τη Διοίκηση του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά και της ΠΟΠΣ, οι οποίες προσβάλουν τόσο τη Νομιμότητα και τη δημοκρατική εκπροσώπηση του συνόλου των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδας στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, όσο και τη δικαιοδοσία σας στην εποπτεία και εύρυθμη λειτουργία ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, το οποίο ενισχύεται με μεγάλα χρηματικά ποσά από το Δημόσιο Ταμείο, δηλαδή από το υστέρημα καθενός Έλληνα πολίτη και ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΤΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ .

Με τιμή,
Βέροια 8.7.2010
ΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

1. Εύξεινος Λέσχη Βέροιας
2. Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας & Περιχώρων
3. Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ»
4. Μ. Π. Σύλλογος Νέας Νικομήδειας «Ο Αριστοτέλης»
5. Σύλλογος Κιβωτιανών Βέροιας
6. Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «ΤΑ ΑΝΘΕΜΙΑ»
7. Μ. Σύλλογος Ποντίων Ν. Προδρόμου «Ο ΑΚΡΙΤΑΣ»
8. Ε. Μ. Σύλλογος «ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΝΙΑΤΑ» Α. Ζερβοχωρίου
9. Πολιτιστικός Σύλλογος Κοπανού «Η ΜΙΕΖΑ»
10. Εύξεινος Λέσχη Μακροχωρίου
11. Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου Νάουσας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ»
12. Σύλλογος Ποντίων Διαβατού
13. Τ.Ο. ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ