ΣΟΥΜΕΛΑ VS ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Την Πέμπτη βρέθηκε ο Δήμος Βέροιας αντιμέτωπος στο Ειρηνοδικείο Βέροιας με το Σωματείο Παναγία Σουμελά Θες/νίκης, για την εκδίκαση αγωγής, όπου το Σωματείο Παναγία Σουμελά αξιώνει την καταβολή από το Δήμο Βέροιας 9.518€ -κα μάλιστα με τόκο- ως δικαιώματα ξύλευσης του …δάσους του στην Καστανιά για το έτος 2007!

Για όσους δεν γνωρίζουν την υπόθεση, το έτος 1952 η τότε Κοινότητα Καστανιάς –νυν Δήμος Βέροιας- παραχώρησε έκταση μέχρι 500 στρέμματα από την ανταλλάξιμη περιουσία του στο Σωματείο Παναγία Σουμελά, προκειμένου να επανιδρυθεί η ιστορική Μονή της Παναγίας στο όρος Μελά στον Πόντο.

Τα χρόνια πέρασαν από τότε, Μοναστήρι όμως ουδέποτε έγινε, παρά μόνο ένα Ιερό Προσκύνημα αφιερωμένο στη Χάρη της Παναγίας και αντ’ αυτού ιδρύθηκε το γνωστό Ίδρυμα με την επωνυμία «Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά».

Το Σωματείο Παναγία Σουμελά υποστηρίζει στην αγωγή του ότι όλα αυτά τα χρόνια ξύλευε το δάσος που του δωρήθηκε «αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών της Ιεράς Μονής» παρ’ όλα αυτά, το 1997 υποχρέωσε την Κοινότητα Καστανιάς να πληρώσει το σχετικό αντίτιμο για τα ξύλα που έκοψαν από το δάσος που τους δώρησαν!

Έτσι ο Δήμος Βέροιας βρέθηκε από δωρητής … «οφειλέτης» προς το εν λόγω Σωματείο Θες/νίκης, στο οποίο και θα κληθούν οι δημότες της Βέροιας να καταβάλλουν τα χρήματα, σε περίπτωση βέβαια που ευδοκιμήσει η αγωγή, παρά το γεγονός ότι ήδη η Δήμαρχος Βέροιας Χ. Ουσουλτζόγλου πρότεινε στους εκπροσώπους του Σωματείου αντί χρημάτων να προβεί σε κάποιο έργο υποδομής στις εγκαταστάσεις όπου βρίσκεται η Εκκλησία και οι ξενώνες, ή στο χωριό Καστανιά, πλην όμως το Σωματείο ζήτησε τα χρήματα «εν τη παλάμη».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Σωματείο Παναγία Σουμελά από ιδρύσεως του ομώνυμου Ιδρύματος διορίζει «ες αεί» τον Πρόεδρο και την πλειοψηφία του διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι ως μάρτυρας υπέρ του Σωματείου κατέθεσε ο επί σειρά ετών διευθυντής του Ιδρύματος κ. Βασίλειος Φωτιάδης, ζητώντας τα χρήματα να δοθούν στο Σωματείο και όχι στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, ενώ παρέμβαση υπέρ του Δήμου Βέροιας έκανε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας δια του προέδρου της κ. Λάζαρου Κουμπουλίδη και ο Τουριστικός Όμιλος Καστανιάς με τον γραμματέα του κ. Ιεροκλή Χειμωνίδη, υποστηρίζοντας ότι αφού δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα η ίδρυση της Ιεράς Μονής και δεν αξιοποιήθηκαν αυτά τα στρέμματα του δάσους, παραμένουν στο Δήμο και τους δημότες Βέροιας, σε διαφορετική περίπτωση τα χρήματα πρέπει να δοθούν για τις ανάγκες ανέγερσης και λειτουργίας της Μονής και όχι στο ταμείο ενός Σωματείου Θεσσαλονίκης.