«Ζητούμε να εφαρμοστεί η δημοκρατία και να αποδοθεί το Ιερό Ίδρυμα στον ποντιακό ελληνισμό» τονίζει η Παμποντιακή
Διαμαρτυρία Παμποντιακής για το καθεστώς λειτουργίας της Παναγίας Σουμελά
Με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το εφετινό προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο.
Ο λόγος είναι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος(Π.Ο.Ε.) , που εκπροσωπεί 367 ποντιακά σωματεία της χώρας, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).
Η Π.Ο.Ε. διά στόματος του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου της καθηγητή της Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Παρχαρίδη, καταγγέλλει ότι το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά», που είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διοικείται με ιδρυτικό βασιλικό διάταγμα του 1966 και με κανονιστική διάταξη της Εκκλησίας του 1973, κάτι που «έχει ως συνέπεια να δημιουργηθεί ένας κλειστός κύκλος διοίκησης και διαχείρισης των υποθέσεων του ιερού ιδρύματος, με πρόεδρο προερχόμενο συνεχώς επί 46 χρόνια από μία οικογένεια και την πλειοψηφία του ΔΣ να διορίζεται από ένα σωματείο».
Ακόμη, όπως καταγγέλλεται, «εκλογές προβλέπονται μόνο για τη μειοψηφία, δηλαδή για τα τρία από τα 11 μέλη του Δ.Σ.».
«Το Ιερό Ίδρυμα, ενώ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διοικείται κατ΄ αποκλειστικότητα από έναν φορέα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή από το ομώνυμο Σωματείο “Παναγία Σουμελά”» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Π.Ο.Ε., η οποία καλεί τον υπουργό Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλο «να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έκδοση προεδρικού διατάγματος που να τροποποιεί το ισχύον ιδρυτικό βασιλικό διάταγμα». «Ζητούμε να εφαρμοστεί η δημοκρατία και να αποδοθεί το Ιερό Ιδρυμα στον ποντιακό ελληνισμό» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Στις 15 Αυγούστου η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας ήταν παρούσα στον χώρο του Ιερού Ιδρύματος, εκφράζοντας ειρηνικά την αντίθεσή της στο ιδιοκτησιακό καθεστώς διοίκησης και ζητώντας την άμεση νομοθετική παρέμβαση για την αλλαγή του. Απαντώντας στις συγκεκριμένες καταγγελίες, η ΠΟΠΣ «καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες της Παμποντιακής, η οποία προσπαθεί να μεταφέρει τις ενδοποντιακές διαμάχες στον ιερό χώρο και στο σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού της Παναγίας Σουμελά, γεγονός που καθ΄ ημάς αποτελεί ύβρι, κυρίως όταν αυτή εκφράζεται τη 15η Αυγούστου». «Δεν θα ακολουθήσουμε τον ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο της Παμποντιακής και καλούμε όλους τους αδελφούς ποντίους να απόσχουν από κάθε είδους ασχήμιες στον ιερό χώρο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΠΣ, ενώ σημειώνεται ότι η εικόνα της Παναγίας Σουμελά παραχωρήθηκε στο ομώνυμο σωματείο από το υπουργείο Παιδείας και ότι το προσκύνημα δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 σε ιδιόκτητο χώρο του.
Χρύσα Μαυρίδου, μέλος του Δ.Σ. της Παμποντιακής:
«Καταγγέλλουμε την παρεμπόδιση για είσοδο στη Μονή στους διαμαρτυρόμενους»
Παρούσα στη διαμαρτυρία και το μέλος του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Χρύσα Μαυρίδου που μεταφέροντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση η οποία λήφθηκε μετά από έκτακτο Δ.Σ. του φορέα, τόνισε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλου είδους κινητοποιήσεις, πέρα από αυτές που έχουμε κάνει μέχρι τώρα και οι οποίες περιορίσθηκαν σε θεσμικό επίπεδο. Μέσα από όλες τις προσπάθειες έγινε κατανοητό ότι ο κόσμος δεν είναι ενήμερος και η πολιτεία θα πρέπει να ταρακουνηθεί καθώς και ο κ. Τανιμανίδης με αυτή τη διαμαρτυρία μας τη συγκεκριμένη ημέρα. Σεβαστήκαμε βέβαια τον εορτασμό, προσκυνήσαμε και εμείς την εικόνα και δεν δημιουργήσαμε κανένα πρόβλημα σε όλη την τελετουργία. Πραγματικά όμως μας δυσαρέστησε το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν τον Πρόεδρο της Παμποντιακής τον κ. Παρχαρίδη να εισέλθει στο χώρο της Παναγίας Σουμελά αλλά ούτε και σε εμάς, με το αιτιολογικό ότι είναι ιδιωτικός χώρος και δεν μπορούμε να μπούμε μέσα. Το γεγονός το καταγγείλαμε όπως το κατήγγειλε και ο πρόεδρος σε όλους τους επισήμους που ήταν παρόντες και στους οποίους επετράπη να μπουν μέσα».
Η Παμποντιακή ζητά να αλλάξει το νομικό καθεστώς και να επανέλθει στο καθεστώς της μονής όπως παλιά στον Πόντο και το διοικητικό συμβούλιο να εκλέγεται μετά από εκλογές.
Οι διαμαρτυρόμενοι μοίρασαν φυλλάδια στους παρευρισκομένους όπου ο καθένας μπορούσε να ενημερωθεί για τα αιτήματα αλλά και τις θέσεις της Παμποντιακής. «Θεωρούμε ότι σε επικοινωνιακό επίπεδο και αυτός ήταν και ο βασικός στόχος τα καταφέραμε. Ο αγώνας μας βέβαια συνεχίζεται».
Ακολουθεί το Κείμενο Διαμαρτυρίας που εξεδωσε η Π.Ο.Ε.
Η Παναγία Σουμελά ανήκει σε όλους τους πόντιους
«Τα Σωματεία της Π.Ο.Ε. δεν ανεχόμαστε άλλο:
•Τον απόλυτο έλεγχο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά από το Σωματείο Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης με διορισμό ισοβίως της πλειοψηφίας του Διοικητικού του Συμβουλίου αλλά και του προέδρου του.
•Την προσχηματική λειτουργία του «Κοινού των Ποντίων» με απουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ποντιακών σωματείων.
•Την ταύτιση του Σωματείου Παναγία Σουμελά με το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων γεγονός που υποβαθμίζει το ρόλο της Παναγίας Σουμελά από φάρο θρησκευτικό και πολιτιστικό σε χώρο κεκτημένων και αντιπαραθέσεων.
•Τη διαιώνιση της οικογενειοκρατίας για περισσότερο από 46 χρόνια και της υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης σε μια προσπάθεια διατήρησης του μονοπωλίου της διοίκησης και χειραγώγησης των πρωτοβάθμιων ποντιακών σωματείων.
•Την απαξίωση της υπ’ αριθμόν 52/2009 Γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία η σύσταση και η λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος είναι παράνομη.
•Την λειτουργία ενός προσκυνηματικού ναού που έχει «βαπτιστεί» από το Σωματείο Παναγία Σουμελά Ιερά Μονή που παρά τα τεράστια έσοδα έχει παραμείνει κατά το μεγαλύτερο μέρος του χωρίς αγιογράφηση.
•Την επί σειρά ετών σπατάλη των τεράστιων εσόδων από κρατικές επιχορηγήσεις, δωρεές και εισπράξεις από το παγκάρι του ναού χωρίς την παραγωγή και υλοποίηση κανενός ουσιαστικού έργου πάντοτε υπό τον έλεγχο του Σωματείου Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης, όπου «φιλοξενούνται» ακόμη και τα γραφεία και η έδρα του Ιδρύματος και όχι η Καστανιά Βέροιας παρά τα πεντακόσια στρέμματα που δώρισε η πρώην κοινότητα για τις ανάγκες της επανίδρυσης μοναστηριού της Παναγίας.
Επιδιώκουμε και επιζητούμε το σεβασμό της γνωμοδότησης του 2009 της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με άμεση σύγκλιση του «Κοινού των Ποντίων» με τη συμμετοχή όλων των Ποντιακών Σωματείων και εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Προέδρου του Ιδρύματος.
• Άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και κατάθεση σχετικής εισήγησης –πρότασης για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που να ορίζει τον τρόπο διοίκησης του Ιδρύματος στο πλαίσιο δημοκρατικής εκπροσώπησης όλων των ποντιακών σωματείων της Ελλάδας.
• Εκλογή διευρυμένου δεκαπενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου με δημοκρατική ανάδειξη και όχι διορισμούς από όλα τα ποντιακά σωματεία της Ελλάδας με τριετή θητεία και αναγόρευση επανεκλογής του ίδιου προσώπου ως προέδρου.
• Δημιουργία σύγχρονου συνεδριακού κέντρου ώστε να καταστεί η Παναγία Σουμελά το επίκεντρο του παγκόσμιου Ελληνισμού με δυνατότητα φιλοξενίας πλήθους πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεδρίων καθόλη τη διάρκεια του έτους.
• Δημιουργία ιστορικού λαογραφικού προσφυγικού μουσείου.
• Δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος ιστορίας του ελληνισμού της Ανατολής και ποντιακών μελετών με παράλληλη λειτουργία σύγχρονης βιβλιοθήκης και ιστοσελίδας.
• Χρηματοδότηση έκδοσης και μετάφρασης ποντιακών βιβλίων και μεταπτυχιακών σπουδών σε πόντιους αριστούχους φοιτητές στον τομέα της ιστορίας.
• Δημιουργία γηροκομείου και ορφανοτροφείου προκειμένου να εκπληρωθεί και η επιθυμία των δωρητών κατοίκων της Καστανιάς του Δήμου Βέροιας και παραχώρησης από το Σωματείο Παναγία Σουμελά στο Ίδρυμα ολόκληρης της έκτασης των 500 στρεμμάτων εντός του οποίου βρίσκεται το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας.
• Επανίδρυση του ιστορικού ανδρικού μοναστηριού της Παναγίας όπως και στο όρος Μελά στην Τραπεζούντα του Πόντου το οποίο αποτελεί τον όρο παραχώρησης των 500 στρεμμάτων από την πρώην Κοινότητα Καστανιάς προς το Σωματείο Παναγία Σουμελά με αποκλειστική αρμοδιότητα και ενασχόληση τη λειτουργία του μοναστηριού και την αποπεράτωση μετά από τόσα χρόνια της αγιογράφησης του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας και των λοιπών παραρτημάτων του».
Πηγή: "Παρατηρητής της Θράκης" 18-08-2009
Πηγή: E-Pontos