Απόσπασμα από την εισηγητική έκθεση της καθηγήτριας Ιστορίας του Α.Π.Θ. Α. Ξανθοπούλου - Κυριακού για τη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία του Κυριάκου Στ. Χατζηκυριακίδη.

''... Ο κ. Χατζηκυριακίδης επέλεξε ένα αντικείμενο έρευνας συναισθηματικά φορτισμένο για τον ίδιο, το οποίο ωστόσο κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιστημονική νηφαλιότητα. Η συνείδηση της καταγωγής του και η αίσθηση του χρέους απέναντι στους εν ζωή παππούδες του λειτούργησαν απολύτως θετικά ως προς τη φιλότιμη και χωρίς φειδώ (χρόνου και κόπου) αναζήτηση ποικίλου υλικού για την ολοκλήρωση της εργασίας του. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε στα χέρια μας μια μελέτη που διακρίνεται για την κριτική αξιολόγηση και αξιοποίηση της σχετικής βιβλιογραφίας και τη δημιουργική της σύνθεση με ανέκδοτο αρχειακό υλικό, καθώς και γραπτές και προφορικές μαρτυρίες. Στα θετικά στοιχεία της εργασίας θα πρέπει να συναριθμήσουμε επίσης τον δόκιμο ιστοριογραφικό λόγο, τη γλαφυρότητα και τη γλωσσική άνεση. Το τελικό αποτέλεσμα, δείγμα αποδεδειγμένου ερευνητικού μόχθου και επιστημονικής ευσυνειδησίας, είναι μια μονογραφία, που η δημοσιοποίηση / έκδοσή της θα συνεισέφερε ουσιαστικά στη γνώση της ιστορίας των ελληνικών οικισμών της Μ. Ασίας...''.

ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, Το Μεταλλείο Ταύρου (Μπουγά Μαντέν) 1826-1924, ISBN 960-343-473-6, σχήμα 17*24, σελίδες 280, έτος έκδοσης 2004, τιμή 12,06 €