Νίκος Κ. Παλασίδης
Ο ιστορικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάθης Πελαγίδης στην παρουσίαση του βιβλίου ''Καρδίας λαλίαν'' που έγινε στη μεγάλη αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης στις 16-12-2012 μεταξύ πολλών άλλων θα πει:

...Το βιβλίο ''Καρδίας λαλίαν'' του Νίκου Παλασίδη λειτουργεί ως πηγαία εξομολόγηση της καρδιάς του και ως αυθεντική ποιητική έκφραση της συνείδησης του συγγραφέα για ήρωες και μορφές του ιστορικού και του πρόσφατου παρελθόντος, οι οποίες διαμόρφωσαν από την πλευρά του τον χαρακτήρα του και τις αξίες και τον προσωπικό του τρόπο ζωής. Το βιβλίο αποτελεί ύψιστο φόρο τιμής στον λυράρη Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη,(200 στίχοι), έπειτα στον πατέρα του, νοσταλγό του αλησμόνητου Πόντου, Κυριάκο Παλασίδη (100 στίχοι) για να ακουμπήσει τελικά στον πρώτο διδάξαντα τον πολεμικό χορό, τον Πυρρίχιο χορό,τον ομηρικό Πύρριχο (100 στίχοι). Και βέβαια γίνεται μεγάλη αναφορά στη ζωή και το έργο του Γ. Κουγιουμτζίδη και το μύθο γύρω από τον πυρρίχιο χορό.
Τρεις μορφές, αλλά και τρεις μεγάλες αξίες της κουλτούρας του ποντιακού ελληνισμού εμπνέουν και εμπλουτίζουν το Νίκο Παλασίδη στη διαμόρφωση του αυθεντικού ποντιακού λόγου που αγγίζει και συγκινεί τον αναγνώστη... Τα τρία αυτά βασικά ποιήματα είναι γραμμένα στην ποντιακή διάλεκτο και με έμμετρη επίσης απόδοση στη νεοελληνική διάλεκτο. Πέραν αυτών στο βιβλίο περιέχονται και 14 τραγούδια του...
Βιογραφικό σημείωμα του Νίκου Παλασίδη

Ο Νίκος Παλασίδης γεννήθηκε, το 1944, στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας. Το καλοκαίρι του 1962 πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζει φυσικομαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Από τις πρώτες μέρες της εγκατάστασής του στη Θεσσαλονίκη, θα ψάξει και με τη βοήθεια του λυράρη Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη θα βρει την πρώτη ποντιακή χορευτική ομάδα του Πανεπιστημίου με χοροδιδάσκαλο τον βετεράνο Νίκο Σωματαρτίδη και γρήγορα θα ενταχθεί σ' αυτή. Οι χορευτικές εμφανίσεις του Νίκου Παλασίδη στην Ελλάδα και το εξωτερικό σαγηνεύουν τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαθά που σε πρωτοσέλιδο άρθρο στην εφημερίδα ''Τα Νέα'' γράφει: ''...Καταχειροκροτήθηκαν οι Πόντιοι φοιτητές. Οι Θεσσαλονικιώτες φοιτητές έβαλαν τα γυαλιά στους Αθηναίους Ποντίους...'' Ο πανεπιστημιακός ιστορικός καθηγητής Κώστας Φωτιάδης σε άρθρο του χαρακτηρίζει το Νίκο Παλασίδη σαν τον Νουρέγιεφ των Ποντιακών χορών. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κάλεσε και τίμησε σε ειδική εκδήλωση τον Νίκο Παλασίδη για την προσφορά του στην προώθηση της παράδοσης της λαογραφίας. Το 1965 βραβεύεται με πρώτο βραβείο ποντιακού χορού στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων Καβάλας. Το ίδιο και το 1967 στην Ξάνθη.Το Φεβρουάριο του 1967 έχοντας μαζί του δύο συγχορευτές του και με λυράρη τον Γώγο Πετρίδη παίρνει μέρος στην κινηματογραφική ταινία ''Ματωμένη γη'' με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Ανέστη Βλάχο. Το 1982 γράφει μαζί με το Νάκο Ευσταθιάδη το ιστορικό δράμα ''Αντρόνικον'' στην ποντιακή διάλεκτο και το 1984 δίνουν παραστάσεις σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Φοιτητών, μέλος του ΔΣ της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης, μέλος της Καλλιτεχνικής Στέγης Βόρειας Ελλάδας και των Καυκασίων Καλαμαριάς και σήμερα, συνταξιούχος (ήταν ιδιοκτήτης φροντιστηρίων στη Θεσσαλονίκη) είναι πρόεδρος των Ποντίων Καθηγητών Δ/μιας Εκπ/σης Νομού Θεσσαλονίκης. Το τηλέφωνό του 2310 437698.