ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕΛΕΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο Γιάννης Μελετίδης του Αντωνίου και της Αναστασίας γεννήθηκε στη Βέροια το 1937.

Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από το Καρς του Καυκάσου με καταγωγή από την Αργυρούπολη του Πόντου.

Εγκαταστάθηκαν στην Βέροια το 1914. Μάλιστα ο πατέρας του υπήρξε ιερέας και διακόνησε στο ιερό θυσιαστήριο για 50 και πλέον χρόνια.
Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού. Μετά την τριετή ανακατάταξή του έφτασε στο βαθμό του Εφ. Ταγματάρχη και διετέλεσε Διοικητής Υπομονάδων και Υπασπιστής Τάγματος. Μετά την πενταετή υπηρεσία του στο στρατό προσλήφθηκε ως Διοικητικός Υπάλληλος στο Δημόσιο (Στρατ. Υπηρεσία) από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Ακόμη εργάστηκε ως καθηγητής στην επαγγελματική εκπαίδευση και ως υπεύθυνος Λογιστηρίων Α.Ε. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ημαθίας,Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Αντωνιαδείου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βεροίας, Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βεροίας, μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Σωματείων, της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Βεροίας, πρόεδρος του μορφωτικού συλλόγου “Αθηνά” του οικισμού Λαζοχωρίου του Δήμου Βεροίας, μέλος του Δ.Σ του ΔΕΤΟΠΟΚΑ Δήμου Βεροίας,
Πρόεδρος σχολικών συλλόγων, εφορειών όπως και μέλος διαφόρων κοινωνικών επιτροπών του Δήμου Βεροίας κ.α.

Ακόμη είναι Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βεροίας, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Διευθυντής του Γραφείου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ημαθίας, Εκδότης-Διευθυντής της εφημερίδος “Αργοναύτης” της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και Αντιπρόεδρος Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Έκανε διαλέξεις με ιστορικά, εθνικά και λαογραφικά θέματα, εκφώνησε πανηγυρικούς λόγους σε επετείους και παρουσίασε τηλεοπτικές εκπομπές σε τοπικό σταθμό, πάνω σε θέματα ιστορίας και λαογραφίας, καθώς και παρουσίαση βιβλίων. Συνεργασίες του (ιστορικού-λαογραφικού περιεχομένου, διηγήματα, βιβλιοπαρουσιάσεις, άρθρα κα) είναι δημοσιευμένες σε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία.

Ιδιαίτερα, είναι τακτικός συνεργάτης της ημερήσιας εφημερίδας “ΛΑΟΣ” Ν. Ημαθίας. Μάλιστα δύο διηγήματά του διακρίθηκαν σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς.
Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί τα εξής βιβλία του:
“Οι ρίζες μας”, Θεσσαλονίκη 1984
“Οδοιπορικό στο Συνοικισμό Προμηθέα Βεροίας” Βέροια 1995
“Γνωριμία με το Νεολιθικό Οικισμό Νέας Νικομήδειας” Νέα Νικομήδεια 2000
“Καλλιθέα-Η συνοικία της Βέροιας” Νέα Νικομήδεια 2003

Για το συγγραφικό και πολιτιστικό του έργο τιμήθηκε με αναμνηστικές πλακέτες, μετάλλια και περγαμηνές από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας, το Δήμο Βεροίας, το Δήμο Αποστόλου Παύλου,το Δήμο Νεάπολης Θεσσαλονίκης, το Δήμο Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης, την Εύξεινο Λέσχη Βεροίας, το Μορφωτικό Σύλλογο “ Ο Προμηθέας” Βεροίας,
τη Θρακική Εστία Βεροίας- της οποίας είναι επίτιμο μέλος-, το Μορφωτικό Σύλλογο Πανοράματος Βεροίας “Ο Δημόκριτος”, το Μορφωτικό Αθλητικό Σύλλογο “Η Καλλιθέα” Βεροίας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λαζοχωρίου Βεροίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατρίδας “Ο Ε. Χωραφάς”, το Σύλλογο Ποντίων Τριανδρίας Θεσσαλονίκης και από άλλους.

Επίσης τιμήθηκε από την στρατιωτική Υπηρεσία. Ακόμη, το Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας με ομόφωνη απόφαση, του απένειμε, το 2003, το μετάλλιο της Πόλης και η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης καιΚαμπανίας του απένειμε, το 2004, το χρυσό μετάλλιο Α’ τάξης.