Μιχάλης Γερασιμίδης

 

Ο Μιχάλης Γερασιμίδης γεννήθηκε στα Λιβερά του Νομού Κοζάνης το 1933. Οι γονείς του ποντιακής καταγωγής έζησαν τα στυγερά γεγονότα της γενοκτονίας και του ξεριζωμού.
Κοντά τους άκουσε τις ανήκουστες θηριωδίες των Τούρκων και έζησε τις οδυνηρές συνέπειες του ολέθριου ξεριζωμού.

Δημοτικό σχολείο δεν γνώρισε στη ζωή του λόγω του πολέμου και της Κατοχής.

Αυτοδίδακτος και παρά τις εφιαλτικές καταστάσεις, έδωσε εξετάσεις στο Γυμνάσιο της Κοζάνης και εν συνεχεία αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία με άριστα.
Η περιπετειώδης σταδιοδρομία του, στα μαύρα εκείνα χρόνια, αποτελεί μια μοναδική, μια πολυσήμαντη ιδιαιτερότητα που δύσκολα γίνεται πιστευτή.
Θέλοντας να βάλει λίγο λαδάκι στο καντήλι της Ποντιακής Ιδέας, εντάχθηκε στους κόλπους της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και από τη θέση του Γενικού Γραμματέα,
εργάστηκε επί τριάντα χρόνια για τον σκοπό αυτό.

Πήρε μέρος σε πανελλήνια και σε παγκόσμιο συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού.
Στάθηκε στο πλευρό των καλλιτεχνικών τμημάτων του σωματείου μας σε εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου εντός και εκτός της χώρας.

Τιμήθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ ) για την σημαντική προσφορά του στο χώρο της παράδοσης και του πολιτισμού.

Στα δυο του βιβλία καταγράφει όλα του τα βιώματα γύρω από το μακροβούτι που έκανε μέσα στα νερά της ποντιακής παράδοσης.
Αναφέρεται και σε άλλα γεγονότα ευχάριστα, δυσάρεστα ή και φρικιαστικά που πέρασε κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του.