Βέροια   01-10-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όπως όλοι γνωρίζεται η 19η Μαΐου κάθε έτους αποτελεί  Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Είναι η μέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ειρηνεύσει δήθεν την περιοχή. Με το σύνθημα «η Τουρκία στους Τούρκους» έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο των Νεότουρκων για την τελειωτική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο.

Χιλιάδες  χριστιανοί  έλληνες  και  μη, καταγεγραμμένοι επίσημα νεκροί και άλλοι τόσοι ξεριζωμένοι και διασκορπισμένοι αγνοούμενοι, αποτελούν πάντοτε για τους Πόντιους μια μνήμη στοιχειωμένη στην ψυχή  μας αλλά  ίσως  κάποιοι  συμπολίτες  μας  δεν  αντέχουν  και  μικροψυχούν  δημιουργώντας  εντυπώσεις  και  θέματα   εκεί  που  δεν  υπάρχουν.

Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή ο ανά τον κόσμο διάσπαρτος Ποντιακός Ελληνισμός, ζωντανό κομμάτι του Οικουμενικού Ελληνισμού, επιβεβαιώνει την ισχυρή θέληση και αγωνιστικότητά του, το χρέος και το εθνικό καθήκον του για τη με κάθε θεμιτό μέσο διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας.

Μόλις πριν λίγα χρόνια στις 24 Φεβρουαρίου του 1994, ύστερα από δεκαετίες άρνησης, η Ελληνική Βουλή ομόφωνα, επιτελεί το ελάχιστο καθήκον της απέναντι στα εκατομμύρια των νεκρών. Αναγνωρίζει ομόφωνα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η οριστική διανομή του συνοικισμού Πανόραμα, που πραγματοποιήθηκε το έτος 1956 από τη Διεύθυνση Γεωργίας, «υπέρ Ρωσοπροσφύγων», στάθηκε η αφορμή για την ονοματοδοσία της κεντρικότερης οδού του Πανοράματος. Και ενώ ο αρχικός όρος «Ρωσοπρόσφυγας» δόθηκε για τους  Πόντιους που κατέφθασαν διωγμένοι από τη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν, στις μέρες μας η  χρήση του όρου «Ρωσοπόντιοι» γίνεται για να απαξιώσει  τους ομόφυλούς μας, τους απόλυτα ταλαιπωρημένους από τους Ρώσους της Σοβιετικής ένωσης.

Για το λόγο αυτό και  με αφορμή την φετινή επέτειο της  συμπλήρωσης  100  χρόνων  από  τη  Γενοκτονία  των Ελλήνων  του  Πόντου στις 19 Μαΐου 2019, το Διοικητικό συμβούλιο της Ε.Λ. Βέροιας αποφάσισε ομόφωνα, να αιτηθεί την μετονομασία της οδού Ρωσοπροσφύγων στο Πανόραμα σε οδό «19ης Μαΐου»

Η  τοπική  κοινότητα  Βέροιας  και  ο  Δήμος  Βέροιας  υιοθετώντας  την  πρόταση  μας,  προέβη  στη  μετονομασία  της  οδού  για  να  θυμόμαστε  το  χρέος  και  την  ευθύνη  όλων  μας  απέναντι  στους  γενοκτονημένους  προγόνους  μας  αλλά  και  απέναντι  στις  επόμενες  γενιές, όταν  περνάμε  από  την  οδό  19ης  Μαΐου.

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας και  όλοι  οι  πόντιοι  τιμώντας τη μνήμη όσων χάθηκαν, αγωνίζεται και θα αγωνίζεται πάντα,  για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της ιστορικής αλήθειας και τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των  Ελλήνων  του  Πόντου  και  όλων  των  χριστιανικών  πληθυσμών  της  Ανατολίας.

Για το Δ.Σ.

         Ο Πρόεδρος                                                          Η Γ. Γραμματέας

           Τουμπουλίδης Νικόλαος                                           Τογκουσίδου  Ευαγγελία