25/03/2019

Με λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάσθηκε η 25η Μαρτίου στην πόλη της Βέροιας, καθότι η διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνική μας παλιγγενεσίας του 1821 έδωσαν το χαρούμενο μήνυμα για να ξεχυθούν οι Βεροιείς στους δρόμους της πόλης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν με δοξολογία στον παλιό μητροπολιτικό ναό, κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ρακτιβάν και ακολούθησε η παρέλαση με τη συμμετοχή μαθητών, τοπικών φορέων, συλλόγων  και πλήθους κόσμου.

Η συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση της πατρίδας μας, αποτελεί, ένα από τα πιο αποσιωπημένα κομμάτια της νεότερης ιστορίας μας. Η ΕΛΒέροιας τιμώντας και μη ξεχνώντας τους προγόνους μας που έδωσαν και τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι συμμετείχε στην παρέλαση μαζί με άλλους ποντιακούς συλλόγους του Δήμου Βέροιας(ΠΣ Πατρίδας ΄΄Ευστάθιος Χωραφάς, ΜΑΣ ΄΄Η Καλλιθέα΄΄, ΠΣ Ποντίων Μακροχωρίου, ΠΣ Αγίου Γεωργίου , ΠΣ ΄΄Ο Προμηθέας΄΄), τραγουδώντας εν στάσει το εμβατήριο ΄΄ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ΄΄ μπροστά στην εξέδρα των επισήμων, με πάνω από 200 παρελαύνοντες και κρατώντας το λογότυπο της γενοκτονίας, θυμίζοντας στους παρευρισκόμενους τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η ιστορία μας θυμίζει πάντα ποιοι είμαστε και τι είμαστε ικανοί να πετύχουμε υπό τη σκέπη και προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τις περισσότερες φορές μας δείχνει και τον τρόπο για να οδηγηθούμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον.

Η επανάσταση των Ελλήνων αγωνιστών του 1821 αποτελεί ύψιστο παράδειγμα απαράμιλλου αγωνιστικού φρονήματος, εκφράζοντας ένα πανελλήνιο μήνυμα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας, για το καλύτερο μέλλον αυτού του τόπου και των παιδιών μας, χωρίς εθνικές υποχωρήσεις και δείχνοντας προς όλους αλλά ιδιαίτερα στους εξ ανατολών γείτονες ότι οι Έλληνες μιλάνε με πράξεις και όχι με κούφια λόγια.

 

XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ
Για το Δ.Σ. 
Ο Πρόεδρος                                 Η Γ. Γραμματέας 
Τουμπουλίδης Νικόλαος         Τογκουσίδου Ευαγγελία