Δ.Τ. της Π.Ο.Ε. για την 15η Αυγούστου 2009 στο χώρο του Ιδρύματος Παναγίας Σουμελάς
Πέμπτη, 20 Αύγουστος 2009
ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Θεσσαλονίκη, 19-08-2009

Την πρωτοφανή άποψη ότι τα 500 στρέμματα του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά που παραχωρήθηκαν από την κοινότητα Καστανιάς πριν από 5 δεκαετίες για τους σκοπούς του Ιδρύματος, είναι ιδιωτικός χώρος που προστατεύεται από ομάδα φύλαξης ιδιωτών «Security» εξέφρασε η αστυνομική διεύθυνση Ημαθίας στον Πρόεδρο, το διοικητικό συμβούλιο και τα εκατοντάδες μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που προσήλθαν ειρηνικά στα υψώματα του Βερμίου για να ζητήσουν την εφαρμογή της νομιμότητας στο Ιερό Καθίδρυμα το Σάββατο 15 Αυγούστου 2009.

Οι αστυνομικές αρχές της Ημαθίας μάλιστα προχώρησαν σε μια ακόμη καινοφανή δήλωση προς τα μέλη της Π.Ο.Ε. ότι είναι ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ να πράξουν οτιδήποτε και μας παρέπεμψαν στους άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας που έχουν επαγγελματική σχέση με το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά. Ύστερα από διαπραγματεύσεις μας εζητήθη να υποστείλουμε τα ποντιακά λάβαρα των σωματείων μας για να εισέλθουμε στον ναό και να προσκυνήσουμε την μεγαλόχαρη.


Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος δηλώνει απερίφραστα ότι:
1) Τα ποντιακά λάβαρα είναι Ιερά δεν υποστέλλονται ποτέ αποτελώντας τους φρουρούς και υπερασπιστές της Παναγιάς του Πόντου.
2) Η άποψη του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά ότι όλος ο χώρος που παραχωρήθηκε από την κοινότητα Καστανιάς για τους ιερούς σκοπούς προς τιμήν της Παναγίας είναι ιδιωτικός αποτελεί μέγιστη πρόκληση κατά της συντεταγμένης πολιτείας, του κοινού αισθήματος όλων των πιστών που προσέρχονται με ταπεινότητα στο μοναστήρι προσβλέποντας και αναμένοντας την στοργή και αγάπη της Θεοτόκου.
3) Η ελληνική πολιτεία δια του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων οφείλει άμεσα να αποκαταστήσει την δημόσια τάξη στην Ιερά Μονή να επιβάλει τον νόμο βάσει της τελευταίας ομόφωνης γνωμοδότησης του νομικού συμβουλίου του κράτους και να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του βασιλικού διατάγματος με νέο προεδρικό ούτως ώστε ο χώρος του Ιερού Ιδρύματος να θεωρείται δημόσιος, ανοιχτός προστατευόμενος από τις δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας όταν θα χρειαστεί και όχι από δυνάμεις ιδιωτικών αστυνομικών στρατών, να καταστεί χώρος δημοκρατίας όπου το σύνολο των Ποντίων που κράτησαν ψηλά τα λάβαρα της μνήμης και της ορθόδοξης πίστης να έχουν λόγο και να συναποφασίζουν για το πανελλήνιο Ιερό ίδρυμα.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος δηλώνει ότι ο αγώνας μόλις άρχισε και δεν πρόκειται να τελειώσει πριν την οριστική δίκαιη σύμφωνα με τους νόμους της πατρίδος μας λύση του ζητήματος.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ (6974882087)
ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1
Τ.Κ. 54624
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2310227822
FAX:2310227213
www.poe.org.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.