Μετά τη δημοσίευση από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας του κοινού ψηφίσματος των Ποντιακών Σωματείων του Νομού Ημαθίας, αναφορικά με την αναγκαιότητα αλλαγής του διοικητικού καθεστώτος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», δηλώνουμε την ικανοποίησή μας για την άμεση ανταπόκριση του κ. Χρήστου Σκουμπόπουλου, αρχηγού της δημοτικής παράταξης «ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΡΑ» να θέσει το θέμα προ ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας της 19-1-2009, παίρνοντας μάλιστα ξεκάθαρη θέση υπέρ των Ποντιακών Σωματείων και του περιεχομένου του ψηφίσματος.

Επίσης, δηλώνουμε την ικανοποίησή μας, τόσο για τη θέση της Δημάρχου Βέροιας κας Χ. Ουσουλτζόγλου η οποία εκφράστηκε υπέρ της νομιμότητας και των θέσεων που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα, όπως άλλωστε έχει πράξει και στο παρελθόν δημοσίως για το ίδιο θέμα, όσο και για την θετική ανταπόκριση από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πέτρο Τσαπαρόπουλο, κατόπιν πρότασης του οποίου θα συζητηθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης πλέον σε προσεχές Δ.Σ., όπου η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας θα παρασταθεί για να υποστηρίξει την υπογραφή του προαναφερόμενου ψηφίσματος από ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είμαστε όμως δυστυχώς στη δυσάρεστη θέση να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας στην στάση του Αντιδημάρχου Αθλητισμού & Πολιτισμού κ. Γιώργου Μιχαηλίδη, ο οποίος όχι μόνο δεν υποστήριξε τις θέσεις της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και των υπολοίπων Ποντιακών Σωματείων του Νομού που υπογράφουν το ψήφισμα, αλλά αντιθέτως, ζήτησε να λάβει υπόψη του το σώμα και την άποψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.), αναλαμβάνοντας ουσιαστικά το ρόλο του εκπροσώπου της!!!, χωρίς να δικαιολογήσει καν το λόγο για το οποίο θα έπρεπε το Δημοτικό Συμβούλιο να ακούσει τη θέση ενός Δευτεροβάθμιου Οργάνου, όπως η ΠΟΠΣ και όχι για παράδειγμα τη θέση του ίδιου του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», ως άμεσα εμπλεκόμενου φορέα.

Επί του παρόντος αξίζει μονάχα να σημειωθεί ότι, από την Π.ΟΠ.Σ. έχουν αποχωρήσει η συντριπτική πλειονότητα όχι μόνο των Σωματείων του Νομού Ημαθίας, μεταξύ των οποίων και η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, αλλά σχεδόν το σύνολο των Ποντιακών Σωματείων Πανελληνίως –προσχωρώντας στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (Π.Ο.Ε.)-, ακριβώς λόγω της ταύτισης του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά με το Σωματείο Παναγία Σουμελά και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.), γεγονός που εγκλωβίζει και υποβαθμίζει το ρόλο της Παναγίας Σουμελά από Φάρο θρησκευτικό και Πολιτιστικό σε χώρο «κεκτημένων και αντιπαραθέσεων».

Τέλος, ευελπιστούμε στη σύσσωμη στήριξη των Ποντιακών Σωματείων του Νομού μας από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και την υπογραφή του ψηφίσματος από όλους ανεξαιρέτως τους δημοτικούς συμβούλους.

Για το Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ