Βέροια, 27-10-2015
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015, που ήταν αφιερωμένες στη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυσή της.

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου έγινε η έπαρση των σημαιών στο χώρο της Ε.Λ.Β. στο Πανόραμα, ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης σκευών, εργαλείων και αντικειμένων από την καθημερινή ζωή στον Πόντο, καθώς και του πλούσιου ιστορικού φωτογραφικού υλικού από την ίδρυση του συλλόγου έως σήμερα. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας κ. Σαρημιχαηλίδης Παύλος, ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης Κωνσταντίνος και ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης κ. Αποστολίδης Ιωάννης. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν μαζί ο Δήμαρχος Βέροιας και ο Πρόεδρος της Λέσχης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, ο Διοικητής Σχολής Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Ελ. Αστυνομίας Βόρειου Ελλάδας, κ. Κούγκας Διονύσιος, ο πρώην Πρόεδρος της Ε.Λ.Β. κ. Καμπουρίδης Κωνσταντίνος, οι πρώην Πρόεδροι και μέλη της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων κ.κ. Ζευγαρόπουλος Λάζαρος και Καπουρτίδης Χαράλαμπος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας, κ. Τελλίδης Δημήτριος, η Διευθύντρια της εφημερίδας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» κ. Ιωσηφίδου Κωνσταντία, ο αυθεντικός εκφραστής του παραδοσιακού ποντιακού τραγουδιού κ. Τσαρτιλίδης Γεώργιος, καθώς και πολλά μέλη, φίλοι και συνεργάτες της Ε.Λ.Β.


Οι καλεσμένοι θαύμασαν από κοντά τα εκθέματα, ενώ ξεναγήθηκαν από μέλη του Δ.Σ σε όλους τους χώρους της Λέσχης. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε σε όλους η πλούσια ιματιοθήκη που διαθέτει η Ε.Λ.Β, καθώς είναι μια από τις πιο άρτια οργανωμένες και αντιπροσωπευτικές ιματιοθήκες με ποντιακές φορεσιές στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνον. Μετά από προσπάθειες πολλών ετών αποκτήθηκαν φορεσιές από τις ανατολικές έως τις δυτικές περιοχές του Πόντου με πιστά αντίγραφα και με βάση τις επιδιώξεις των υπευθύνων εξασφαλίστηκαν οι συνθήκες για την δημιουργία μιας ανυπολόγιστης σε τιμή και αξία κληρονομιάς.

Η βραδιά έκλεισε με το παραδοσιακό ΄΄Παρακάθ΄΄, που πραγματοποιήθηκε με εθελοντική συμμετοχή και παράθεση από τις γυναίκες - φίλους του συλλόγου εδεσμάτων, με παραδοσιακά φαγητά και γλυκά από την «πατρίδα». Ακολούθησε ποντιακό γλέντι υπό τους ήχους της λύρας και του νταουλιού που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε Εκκλησιασμός και Τρισάγιο στη μνήμη παλαιότερων Προέδρων, συμβούλων και μελών στο Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Πανοράματος Βεροίας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα με την υποστολή των σημαιών.

Το Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει θερμά όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, τις γυναίκες της Λέσχης για τα εδέσματα που ετοίμασαν, την νεολαία της Ε.Λ.Β, όλους τους μουσικούς που πλαισίωσαν την παραδοσιακή βραδιά καθώς και την κ. Βασιλειάδου Ελένη για την προσφορά των πλούσιων παραδοσιακών εδεσμάτων, τα περίφημα «Βερμίου Γης».

Επίσης ευχαριστεί θερμά τα μέλη και τους φίλους της Ε.Λ.Β. που μας τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς και όλους όσους προσπαθούν για την ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων του Ποντιακού Ελληνισμού.


                                                                                                      Με τιμή
                                                                                                    Για το Δ.Σ.
                                                                                 Πρόεδρος                      Ο Γ. Γραμματέας
                                                                        Σαρημιχαηλίδης Παύλος         Τουμπουλίδης Νικόλαος