Κατά κοινή ομολογία η παρουσία του γυναικείου φύλλου στα κοινά λειτούργησε θετικά, επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στον πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό στίβο.


Στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας το 2006 με την υποστήριξη και προτροπή του διοικητικού συμβουλίου ξεκίνησαν οι προεργασίες για την σύσταση του τμήματος γυναικών, όπου κυρίες όλων των ηλικιών συμμετείχαν με σκοπό την προσφορά μέσα από την εθελοντική εργασία και την συνεργασία.

Από το 2006 η πρωτοβουλία της διοίκησης να διοργανώσει το Πασχαλινό παζάρι, προκάλεσε την ενεργοποίηση των γυναικών της Λέσχης, οι οποίες πρωτοστάτησαν με την κατασκευή λαμπάδων, πασχαλινών δώρων και άλλων διακοσμητικών αντικειμένων. Το 2007 υπεύθυνη στο τμήμα ανέλαβε η Κούλα Λογδανίδου, η οποία συμμετείχε και στην εκπομπή «Η Κουζίνα της Μαμάς», του τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας Alpha, όπου παρουσίασε συνταγές από την παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα.

Το αντικείμενο της ενασχόλησης των μελών του τμήματος είχε να κάνει με θέματα κυρίως της ποντιακής κουζίνας και της δημιουργίας διαφόρων αναμνηστικών ή δώρων.

Το έργο του τμήματος του οποίου υπεύθυνη ανέλαβε από το 2008 η Αφροδίτη Σπανίδου, ήταν αξιόλογο και αρκετές φορές υποστήριζε καταλυτικά τις εκδηλώσεις της Λέσχης.

Με τον καιρό το τμήμα γυναικών μετονομάστηκε σε τμήμα κατασκευών, διευρύνοντας τους τομείς του σε μέλη και σε στόχους, εναρμονίζοντας το αντικείμενο ενασχόλησης του σε θέματα που έχουν να κάνουν με το «περίπτερο» της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.

Με την κατασκευή ειδικού εκθετηρίου το 2009, το οποίο τοποθετήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πνευματικού – Πολιτιστικού Κέντρου της Λέσχης (Λάμπρου Πορφύρα 1 – Πανόραμα, Βέροια), το διοικητικό συμβούλιο δημιούργησε ένα περίπτερο το οποίο λειτουργεί καθ’ όλη την διάρκεια του έτους,  όπου τα μέλη και οι φίλοι της Λέσχης μπορούν να προμηθευτούν είδη δώρων, βιβλία, αναμνηστικά με το λογότυπο της Λέσχης (στυλό, κούπες, μπλουζάκια, μπρελόκ, αθλητικές φόρμες, καπέλα, κ.α.), καθώς και παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.