Το τμήμα της ποντιακής διαλέκτου δημιουργήθηκε από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας το 2007, με σκοπό αφ’ ενός την ικανοποίηση της επιθυμίας των μελών να γνωρίσουν την αρχαία ιωνική διάλεκτο και αφ’ ετέρου την διατήρησης ενός κομματιού της ελληνικής γλώσσας του οποίου η λήθη θα επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Μια διάλεκτο που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και κατόρθωσε να επιζήσει στο πέρασμα των αιώνων.

Την πρώτη χρονιά σε πιλοτική μορφή διδασκαλίας με δασκάλα την κα Έφη Πειμανίδου και υπεύθυνη την κα Νατάσα Πασχαλίδου τέθηκαν τα θεμέλια του τμήματος.

Το 2008 η άψογη συνεργασία του Διοικητικού Συμβουλίου με την παιδαγωγό και συγγραφέα κ. Ελένη Πιπερίδου – Λαφαζάνη, τον πρώην πρόεδρο της Λέσχης και τότε διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας κ. Οδυσσέα Γονιάδη και υπεύθυνη την κα Νατάσα Πασχαλίδου, ολοκλήρωσε την προσπάθεια του τμήματος που απαρτιζόταν από μέλη της Λέσχης ανεξαρτήτου ηλικίας.

Το 2009 την σκυτάλη του τμήματος στην διδασκαλία αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Ιωσηφίδης με υπεύθυνη και πάλι την κα Νατάσα Πασχαλίδου. Η συνεργασία με τα τμήματα χορού και ο τρόπος διδασκαλίας δημιουργούν νέα δεδομένα και προσδίδουν στο τμήμα στοιχεία προόδου.

Το 2010 σε μια προσπάθεια ανανέωσης και αναπροσαρμογής υπεύθυνος και δάσκαλος αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης του θεατρικού τμήματος της Λέσχης κ. Αβραάμ Πελαίδης και η διδασκαλία πραγματοποιείται μέσα από θεατρικά κείμενα με την χρήση ανάλογων διαλόγων.

Tο 2011 αναλαμβάνει ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος όπου η επαφή με τη διάλεκτο πραγματοποιείται μέσα από το ποντιακό τραγούδι κατά τη διάκρεια της πρόβας όλων των χορευτικών τμημάτων.

Σήμερα, λειτουργούν δύο τμήματα ένα παιδικό και ένα ενηλίκων με υπεύθυνη την κ. Φωστηροπούλου Ηρώ.

Δασκάλα του τμήματος η κ. Μαχαιρίδου Αναστασία.